Читај ми!

Mogerini: Srebrenica je sramota Evrope

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini kaže da je ono što se pre dvadeset godina dogodilo u Srebrenici sramota za Evropu, a jedini način da se ona prebrodi je rad na prevazilaženju podela, zajedništvu i evropskim integracijama.

Federika Mogerini je u video-poruci povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice zločina rekla da je u Srebrenici ispisana najmračnija stranica evropske istorije, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, vreme i reči ne mogu da otklone bol onih koji su izgubili najmilije, ali mogu da podsete na osnovne evropske vrednosti.

"Moja generacija je sanjala Evropu ujedejinjenu u miru, a probudili smo se u najstrašnijem košmaru", navodi Mogerinijeva i dodaje da se u Srebrenici Evropa suočava sa svojom sramotom.

Kako kaže, izneverena su obećanja utemeljitelja EU da više neće biti rata, ubijanja u ime nacije i rase, da neće biti genocida.

Mogerinijeva poziva na obnovljene napore da se takva tragedija ne ponovi.

"Hrišćani, muslimani, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, imigranti i starosedeoci: nacionalno čiste države ne donose mir, već samo vode u nove sukobe", upozorava šefica evropske diplomatije, ističući da EU predstavlja viziju zajedničkog života.

Mogerinijeva ukazuje da je upravo to razlog što EU uprkos krizi podržava proces pomirenja i evropskih integracija Bosne i Hercegovine i celog Zapadnog Balkana.

"To je jedini način da obezbedimo da moja generacija bude poslednja koja je videla takvu tragediju", zaključuje Mogerinijeva.

Bilo je predviđeno da Federika Mogerini ovaj govor održi na komemoraciji u Potočarima, ali je sinoć saopšteno da je morala da otkaže put zbog intenzivnih pregovora o iranskom nuklearnom programu u Beču.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво