Читај ми!

Bezbednosna situacija u Srebrenici složena

Uoči obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici, srpski ministar policije ističe da je bezbednosna situacija složena i da se očekuje veći broj ekstremista. Iz Republike Srpske poručuju da je angažovano 1.200 policajaca entitetskog MUP-a za osiguranje skupa, pripadnici SIPA i Direkcija za koordinaciju policijskih tela na pratnji i obezbeđenju.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je premijeru Aleksandru Vučiću saopšteno da je, prema procenama, bezbednosna situacija u Srebrenici složena i da je na njemu da donese odluku da li će ići na komemoraciju.

Stefanović je rekao da se očekuje veći broj ekstremista, da ima potvrde da su neki već tamo pristigli, a da će neki doći danas ili sutra, prenosi Tanjug.

Ministar je naveo i da se, u delu medija u BiH, "emituju poruke mržnje prema Srbima, a naročito prema premijeru Vučiću".

Objasnio je da su bezbednosne službe Srbije uradile procenu u vezi sa posetom premijera Srebrenici i naveo da je situacija izuzetno složena čak i za obavljanje osnovnih bezbednosnih preduslova.

"Od ovog trenutka odluka da li će sutra otići na skup je na predsedniku Vlade i tu odluku, uveren sam, doneće u toku današnjeg dana", rekao je Stefanović.

Ministar je odgovarajući na pitanja čija je odluka "starija" da li bezbednosnih službi ili premijera o tome da li će ići u Srebrenicu, rekao da je posao bezbednosnih službi da osiguraju bezbednost u što većem stepenu sa partnerskim službama i ukažu na bezbednosne rizike. "Ne kažem da je situacija nerešiva, ali mogao bih da kažem da se graniči sa takvom situacijom", dodao je Stefanović. 

Stefanovićev kolega iz Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je da je na obezbeđenju obeležavanja dve decenije od zločina u Srebrenici angažovano više od 1.200 policajaca entitetskog MUP-a, kao i određen broj "u rezervi" za slučajeve narušavanja javnog reda i mira.

Lukač se nada da će skup u Potočarima proteći bez incidenata. "S tim ciljem i preduzimamo sve mere", jasan je resorni ministar.

Ističe da će, osim entitetske policije, na obezbeđenju biti angažovani pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao i Direkcija za koordinaciju policijskih tela na pratnji i obezbeđenju oko 80 visokih delegacija.

Lukač insistira na tome da je i Republici Srpskoj i MUP-u RS u interesu da skup protekne bez bilo kakvih incidenata i podseća da je formiran Štab za obezbeđenje, koji deluje već duže vreme, a sve planirane mere teku po planu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво