Читај ми!

Keri: Srebrenica više nikada ne sme da se ponovi

Nakon što je Savet bezbednosti UN u sredu odbio da izglasa britansku rezoluciju o Srebrenici, koja bi Srbe označila genocidnim narodom, oglasio se i američki državni sekretar Džon Keri porukom da se srebreničkih žrtava i svih žrtava rata treba sećati ne samo danas, već svakodnevno.

Keri je, povodom 20 godina zločina u Srebrenici, rekao da je to bio "nesavesni zločin protiv čovečnosti" i snažan podsetnik na potrebu da se svet mora suprotstaviti zlu u svakoj formi, te da mora ustati u odbranu ljudskih prava i dostojanstva.

"Oni koji su počinili masakr moraju biti izvedeni pred lice pravde. A mi se moramo setiti srebreničkih žrtava i svih žrtava rata - ne samo danas, već svakodnevno", saopštio je Keri, a preneo Glas Amerike.

SAD, kako je navedeno, ostaju pouzdan partner narodu BiH i podržavaju njenu bezbednost kroz primenu Dejtonskog sporazuma, obezbeđuju ekonomsku i tehničku pomoć - od konflikta, preko obnove, do razvoja države.

Cilj SAD je, istakao je Keri, da podrži nastavak progresa ka stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini u regionu gde građani mogu da žive u miru sa svojim komšijama i poštuju prava svih.

Poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici SAD iskazuju i svojom odlučnošću da ne dozvole da se takve tragedije ikada ponove, zaključio je Keri.

Ruski veto u Savetu bezbednosti onemogućio je usvajanje rezolucije o Srebrenici koji, prema tumačenju ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina, nije bio konstruktivan, izaziva sukobe i optužuje samo jedan narod za taj zločin.

Srbi, inače, nikada nisu negirali da se u Srebrenici dogodio zločin.

Predstavnički dom američkog kongresa je odmahu četvrtak podržao rezoluciju o Srebrenici sa kvalifikacijom je reč o "najgorem zločinu od Drugog svetskog rata".

Iako je taj dom pre 10 godina, zločin u Srebrnici okvalifikovao kao genocid, u novoj recoluciji se reč genocid pominje 14 puta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара