Читај ми!

Dodik zahvalio Putinu i Lavrovu za neusvajanje rezolucije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu na tome što je Rusija svojim glasom u Savetu bezbednosti UN onemogućila usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici, koja bi žigosala ceo srpski narod.

"Ne samo što ste sprečili da srpski narod potpuno neutemeljeno i nepravedno ponese epitet naroda koji je počinio genocid, već ste svojim glasom zaustavili dodatnu destabilizaciju celog regiona", istakao je Dodik u pismima upućenim predsedniku Putinu i ministru Lavrovu, a prenosi Tanjug.

Navodi da bi usvajanje jedne takve rezolucije sve narode koji žive u BiH trajno udaljilo od mogućnosti pomirenja, a pomirenje u BiH, kako kaže, ne bi bilo moguće da je jedno takvo jednostrano tumačenje događaja dobilo i svoj pravni život kroz obavezujuću rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

Dodik naglašava da je Rusija svojim glasom u Savetu bezbednosti UN dala nadu da će jednog dana izaći na videlo istina o stradanju Srba u Srebrenici, ali i u celoj BiH.

"Vaš glas u Savetu bezbednosti UN bio je glas razuma, pravde i saosećanja sa svim žrtvama u BiH, bez obzira na njihovu versku ili nacionalnu pripadnost", istakao je Dodik, izrazivši zahvalnost i za principijelnost Rusije na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsednik Srpske je podsetio da Republika Srpska nikada nije negirala da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio veliki zločin, niti je ikada stala u zaštitu bilo koga za koga je utvrđeno da je u tom zločinu učestvovao.

"Međutim, naši dokazi i apeli da se taj zločin sagleda iz konteksta ranije počinjenih zločina nad Srbima tog kraja od 1992. do 1995. i dalje ostaju bez ikakvog odjeka, čak i u pravosudnim institucijama BiH. Ni nakon dvadeset godina od završetka rata, hiljade dokaza o zločinima počinjenim nad oko 3.500 Srba tog kraja od 1992. do 1995. godine nisu predmet nijednog pravosuđa, ni domaćeg ni međunarodnog", naveo je Dodik.

Podseća da je Republika Srpska predlagala i dalje predlaže da se formira međunarodna ekspertska komisija koja će utvrditi sva dešavanja u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine, te da je spremna da izveštaj jedne takve komisije prihvati.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво