Читај ми!

Otpis dela grčkog duga, suprotni stavovi Evrope i MMF-a

Smatramo da je u slučaju Grčke neophodno restrukturiranje duga, kako bi on bio održiv, rekla je šefica MMF-a Kristin Lagard, čime je iznela stav suprotan stavu Evropljana koji za sada odbacuju tu mogućnost.

Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard izjavila je da je restrukturiranje duga Grčke "neophodno" u okviru pregovora Atine i EU o finansijskoj sudbini te zemlje, prenosi Beta.

Atina koja traži smanjenje masivnog duga, obećala je u sredu da će predstaviti nov "kredibilni" program reformi, kao odgovor na ultimatum evropskih lidera.

Ne izjašnjavajući se o tim predlozima, Kristin Lagard je pomenula "značajne događaje" i insistirala na tome da je Grčka suočena sa "ozbiljnom krizom koja se mora rešiti".

Po MMF-u, Grčkoj će trebati najmanje 50 milijardi evra pomoći tokom naredne tri godine, uključujući i 36 milijardi od EU, ali uz smanjenje duga.

"Cifre se moraju revidirati", upozorila je Lagardova i rekla da je olakšanje duga drugi "stub" plana pomoći za Grčku, uz konsolidaciju budžeta i reforme.

Ali Evropljani, vodeći saradnici MMF-a u planu za pomoć, ne žele ni da čuju za otpis duga, a Atina posle petomesečnih pregovora nije prihvatila mere za smanjenja rashoda.

"I dalje smo u potpunosti posvećeni nalaženju rešenja. Kada je MMF angažovan, moje mišljenje je da MMF treba da sledi svoja pravila i da bude fer sve vreme", rekla je Lagardova.

Ona je takođe opravdala učešće MMF-a u planovima za pomoć Grčkoj, iako ga je Atina oštro kritikovala.

"MMF je uključen u to jer je to tražila Grčka", podsetila je Lagardova.

Inače, Evropska centralna banka je u sredu odlučila da ne poveća iznos hitne dnevne pomoći grčkim bankama, već da im povisi iznos novčane garancije da će pozajmicu vratiti, jer je program međunarodne kreditne pomoći istekao 1. jula i Grčkoj je upala u dužničku docnju prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се