Читај ми!

Lideri EU: Tri dana Grčkoj za plan reformi

Grčka vlada ima tri dana da predloži sveobuhvatni plan za izlaz iz krize, saopštili su lideri EU u Briselu posle večerašnjeg vanrednog samita šefova država i vlada evrozone posvećenog situaciji u toj zemlji. Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora, poručuje predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, najavljujući za nedelju novi samit.

"Večeras nismo našli rešenje", rekao je novinarima predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao da Atina ima tri dana da dostavi Briselu sveobuhvatni plan reformi i mera štednje ako hoće da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost, prenosi Tanjug.

Grci su pre dva dana na referendumu odbacili program štednje koji su im poverioci nametnuli kao uslov za dobijanje pomoći, a od njih se očekivalo da to učine večeras.

Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke, Grčka bi morala da zameni evro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz evrozone, popularno nazvanog "gregzit".

Junker je rekao da je lično za ostanak Grčke u evrozone, ali da se mogućnost  izlaska ne može isključiti ako dogovor izostane, dodavši da EU imao razarađen plan za "gregzit".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je za nedelju najavio novi samit u Briselu, na kome će učestvovati svih 28 članica EU, upozoravajući da je situacija "krajnje kritična".

"Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora i suočićemo se sa najcrnjim rešenjem", istakao je Tusk i dodao da se grčki premijer Aleksis Cipras na samitu obavezao da će na vreme dostaviti plan.

Tusk je naveo i da je Cipras večeras pisano zatražio od lidera evrozone novi paket pomoći, ali da se ona ne može uputiti bez programa reformi i štednje.

I Nemačka kancelarka Angela Merkel je napušstajući samit rekla da očekuje predloge Atine i to što pre.

"Grčka mora da se reformiše ako želi pristup kreditima", rekla je Merkelova, dodajući da je grčki referendum suzio manevarski prostor za pregovore.

Cakalotos: Evrozona voljna da Grčkoj pruži novu šansu

Sa druge strane, novi ministar finansija u grčkoj vladi Euklid Cakalotos ocenio je da su države evrozone pokazale političku volju da pomognu Grčkoj da postigne dogovor o paketu pomoći.

Cakalotos, koji je na mestu ministra finansija zamenio Janisa Varufakisa, rekao je novinarima da je bilo napretka na sastancima s njegovih 18 kolega iz zemalja evrozone i dodao da "postoji politička volja da se Grčkoj pruži nova šansa".

Upitan zašto nije doneo novi set grčkih predloga reformi na razgovore ministara finansija evrozone, održanog uoči ključnog samita, Cakalotos je odgovorio da "to nije tako jednostavno".

Izvor iz EU blizak pregovorima, rekao je da je Cakalotos tokom sastanaka s kolegama iz evrozone pokazao "mnogo inteligencije i izuzetnu skromnost", preneo je AFP.

Ovaj izvor dodaje da je grčki ministar tražio novi program pomoći za "dve ili tri godine", ali da je za pregovore o tome potrebno mnogo vremena, što znači da će biti potrebne finansije kojima će se premostiti period od narednih nekoliko sedmica.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво