Читај ми!

Samit evrozone o Grčkoj, dogovor malo verovatan

U Briselu je večeras počeo vanredni samit šefova država i vlada evrozone posvećen situaciji nakon grčkog referenduma, ali je za sada malo verovatno da će se tokom noći naći rešenje. Uoči samita, grčki premijer Aleksis Cipras sastao se s liderima Nemačke, Francuske i Evropske komisije.

Cipras je u Briselu razgovarao s Angelom Merkel, Fransoa Olandom i Žan-Klodom Junkerom uoči samita lidera evrozone, prenosi Beta.

Merkel je dolazeći na samit novinarima rekla da zasad nema osnove za pregovore Grčke i kreditora pošto su Grci na referendumu u nedelju odbili ponudu poverilaca.

"Solidarnost na evropskom nivou i odgovornost na nacionalnom nivou su važni. Bez solidarnosti i reformi nema rešenja. Ističe vreme, to nije više pitanje nedelja, već dana. Videćemo šta grčki premijer ima da nam kaže", rekla je Merkel i dodala da bez solidarnosti i reformi nema rešenja.

Nemačka kancelarka je upozorila da ističe vreme za nalaženje rešenja za grčku dužničku krizu.

Francuski predsednik Fransoa Oland  ocenio je da odluke koje su neophodne za ostanak Grčke u evrozoni, treba doneti "tokom nedelje" i ukazao na mogućnost davanja neodložne pomoći toj zemlji.

"Šta želimo? Da Grčka ostane u zoni evra, to je cilj", rekao je Oland po dolasku na vanredni samit EU u Briselu.

Oland je rekao da Grčka, da bi se to postiglo, mora da iznese "ozbiljne, uverljive predloge" reformi kako bi mogla da računa na "solidarnost" Evrope, odnosno novu finansijsku pomoć.

"Protiv sam izlaska Grčke iz evra, takav scenario moramo da izbegnemo. Postoje oni koji glasno navijaju za Grčko napuštanje evrozone, ali to je uprošćen i pogrešan odgovor na nastalu krizu. Posao Evropske komisije jeste nalaženje kompromisa, sve vezano za Evropsku uniju zasniva se na kompromisima", rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Evrogrupa od Grčke očekuje novi zahtev za finansiranje pomoći.

"Grčki ministar je danas izneo ocenu stanja posle referenduma. Sledeći korak je da grčka vlada pošalje Evrogrupi novi zahtev za program finansijske pomoći. Nadam se da ćemo već sutra ujutru na telefonskoj konferenciji početi formalne razgovore o tom predlogu", izjavio je predsednik Evrogrupe Jeren Dijselblum.

Grčka bi do polovine meseca morala da vrati Evropskoj centralnoj banci deo finansijske pomoći koju je dosad dobila ili će njene banke biti odsečene od te finansijske institucije. 

Sem toga, od grčkog premijera se očekuje da predloži set reformi koji bi omogućio novi dugoročni paket pomoći, uz eventualno otpisivanje dela duga. 

Međutim, nekoliko članica evrozone je pre samita izrazilo stav da otpis dugova ne dolazi u obzir dok Grčka ne dokaže da će reformisati privredu i sprovesti mere štednje.

Premijer Grčke Aleksis Cipras telefonom je razgovarao s predsednikom SAD Barakom Obamom, objavljeno je u Atini.

"Cipras je američkom predsedniku izneo predlog grčke vlade, a predsednik Obama je zatražio da ishod pregovora bude uspešan", preneli su mediji.

Bela kuća je u ponedeljak pozvala lidere Evropske unije i Grčke da nađu kompromis koji će Grčkoj omogućiti da ostane u evrozoni posle referenduma na kojem su se Grci izjasnili protiv sporazuma s kreditorima o uslovima za nastavljanje programa pomoći.

Portparol Bele kuće Džoš Irnest ocenio je da je u interesu obe strane da se nađe rešenje da bi Grčka ostala u evrozoni i dodao da "zadatak s kojim se suočavaju lideri EU ostaje isti".

Irnest je pozvao dve strane da se dogovore o paketu reformi i finansiranju koji će Grčkoj omogućiti da bude "na dobrom putu da njen dug postane održiv i da se vrati privrednom rastu".

Grčki premijer će se u sredu obratiti poslanicima na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи