Читај ми!

Euklid Cakalotos novi grčki ministar finansija

Grčka vlada je glavnog pregovarača s poveriocima Euklida Cakalotosa imenovala za novog ministra finansija.

Dosadašnji ministar finansija Janis Varufakis podneo je ostavku rekavši da su mu ostali ministri iz evrozone i kreditori ubrzo posle referenduma rekli da ne žele da on prisustvuje sastancima.

Varufakis je u saopštenju naveo da je premijer Grčke Aleksis Cipras procenio da bi njegova ostavka "mogla da pomogne u postizanju dogovora" i da zbog toga on odlazi iz Ministarstva finansija.

Sam Varufakis je nagovestio da bi Cakalotos mogao da preuzme funkciju ministra finansija.

Novi grčki ministar finansija ima bogatu političku i univerzitetsku karijeru. Cakalotos je do sada bio glavni portparol grčke vlade za privredu, glavni pregovarač sa poveriocima i zamenik ministra spoljnih poslova zadužen za međunarodne ekonomske odnose.

Rođen je 1960. godine u Roterdamu, i pohađao je Školu "St. Pol" u Londonu, a zatim je studirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Oksfordskom univerzitetu.

Master studije je završio na Univerzitetu u Saseksu, a doktorirao je 1989. godine na Univerzitetu Oksford.

Cakalotos, koji važi za jednog od najumerenijih članova levičarske partije Siriza, svoj radni vek počeo je u inostranstvu, gde je od 1989. do 1990. radio kao istraživač na Univerzitetu Kent, a potom je na istom univerzitetu bio predavač do juna 1993.

Od oktobra 1994. prelazi na Atinski univerzitet za ekonomiju i biznis, gde se profesurom bavio do septembra 2010.

Od 2010. je profesor ekonomije na Nacionalnom i Kapodistrijan univerzitetu u Atini.

Oženjen je Britankom Hider D. Gibson, koja je takođe ekonomista.

Na izborima 2012. godine izabran je za poslanika levičarske partije Siriza u grčkom parlamentu. Reizabran je za poslanika u junu 2012. i u januaru 2015. 

Situaciju u Grčkoj prate i u svetu, a pred novim ministrom su veliki izazovi. Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je da je ta institucija "spremna da pomogne Grčkoj ako to od nje bude traženo".

Izjava Lagardove je prva reakcija iz MMF-a na jučerašnji referendum, na kome su grčki glasači s ubedljivom većinom od 60 odsto odbacili predlog kreditora za dalje mere štednje.

"Pažljivo pratimo situaciju", rekla je Lagardova.

Grčka nije platila ratu duga MMF-u od 1,5 milijardi evra, koju je trbalo da isplati do 30 juna.

MMF je prošle nedelje sugerisao da će Grčkoj biti potreban otpis dugova kao i nova finansijska pomoć od 60 milijardi evra do 2018. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво