Читај ми!

Poverioci na potezu

Poruka Grka bila je više nego jasna – više od 61 odsto izašlih na referendum zaokružilo je "ne", odbacivši tako predložene uslove za vraćanje dugova. Sada su na potezu poverioci. Grčki premijer Aleksis Cipras predstaviće sutra grčke predloge na Evropskom samitu, dogovoreno je u telefonskom razgovoru sa Angelom Merkel. Cipras je razgovarao i sa predsednikom Evropske centralne banke Mariom Dragijem i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odmah po saopštavanju rezultata najavio konsultacije sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropske centralne banke Mariom Dragijem i predsednikom Evrogrupe Jerunom Dajselblumom, prenosi Tanjug. Do sada se samo Dajselblum oglasio porukom da mu je i dalje cilj da Grčku zadrži u evrozoni. O čemu su razgovarali Dragi i Cipras – nije objavljeno.

Dajselblum, koji je takođe holandski ministar finansija, rekao je da i Grci žele da nastave da koriste evro.

"To je njihov cilj i još uvek je moj", rekao je Dajselblum. 

Evropski samit biće održan sutra u Briselu kako bi razgovarali o budućim planovima posle referenduma u Grčkoj. Pre toga, biće održan hitan sastanak Evrogrupe.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je na svom Tviter nalogu najavio da će Evropski samit biti u utorak od 19 časova (po grčkom vremenu) da bi "razgovarali o situaciji posle referenduma", prenela je grčka agencija ANA.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da je grčki referendum povećao jaz između Grčke i ostatka EU, ali da ta zemlja treba da ostane u Evropi.

Dombrovskis, koji je u EK zadužen za evro i socijalna pitanja, rekao je da je Komisija primila k znanju rezultate referenduma, na kome je ubedljiva većina Grka glasala protiv nametnutih mera štednje i da se volja birača mora poštovati.

"Nažalost, referendum je dodatno iskomplikovao situaciju, povećao jaz između Grčke i ostalih zemalja i otvorio put u nesigurnu budućnost", rekao je komesar i dodao da sada svi treba da se ponašaju odgovorno.

U međuvremenu su tri grčke opozicione partije potpisale deklaraciju za podršku premijeru Aleksisu Ciprasu u pregovorima s poveriocima, izjavio je grčki ministar odbrane Panos Kamenos.

Time Ciprasa podržava ukupno pet partija - tri opozicione, vladajuća Siriza i desničarska Kamenosova partija Nezavisni Grci koja je manjinski partner u vladi. 

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel sastaju se danas u Jelisejskoj palati kako bi razmatrali dalje korake, a britanski premijer Dejvid Kameron zakazao je vanredni sastanak sa savetnicima i ključnim ministrima.

Ponovno pokretanje pregovora Grčke i njenih međunarodnih kreditora može početi samo odlukom Evrogrupe, navode evropski diplomatski izvori.

Prema istim izvorima, pregovori ne mogu početi odmah, jer program za Grčku ističe sutra, a Evropska komisija nije dobila odgovarajuću naredbu od strane Evrogrupe, navodi ANA.

Sudeći prema izjavi portparola nemačkog ministarstva finansija Martina Jegera, u nastavku pregovora Grci ne treba da se nadaju otpisivanju dela duga. Nemačka pozicija je "dobro poznata", rekao je Jeger i naglasio da za Berlin rezanje dugova nije tema.

Jeger je rekao da nema osnova za restrukturiranje duga, s obzirom na to da Grčka tek treba da iznese nove predloge kako bi dobila finansijsku pomoć.

Prošle nedelje je Međunarodni monetarni fond sugerisao da će Grčkoj biti potreban otpis dugova.

Jeger je rekao da je Evropa odlučila da su ekonomske reforme uz pomoć kreditora bolji put za održivu budućnost Grčke, dodajući da je to funkcionisalo u Grčkoj sve do kraja prošle godine.

Dodao je da ne vidi razlog za promenu pristupa i naveo uspehe drugih zemalja koje su dobile pomoć i sprovodile mere štednje.

Iz Francuske stižu apeli da zvanična Atina, posle referenduma, iznese "nove, ozbiljne predloge".

"Glasanje samo po sebi ne rešava ništa. To je samo odbacivanje jednog stava. Sada je na grčkoj vladi da iznese predloge", istakao je francuski ministar finansija Mišel Sapen u prvim reagovanjima posle referenduma u Grčkoj.

U izjavi televiziji Erop 1, Sapen je upozorio da će pregovori biti komplikovani. Francuska je, poručio je Sapen, spremna da se "u prvo vreme, u prvim godinama, postara da grčki dug bude olakšan".

"Izlazak Grčke iz evrozone nije stav koji zagovara predsednik Francuske", rekao je Sapen. Dodao je da takav scenario, međutim, ne bi destabilizovao evrozonu: "Probleme ima Grčka, ne Evropa. Evropa se suočava sa grčkim problemima."

Osvrnuvši se na ostavku koju je jutros podneo njegov grčki kolega Janis Varufakis, Sapen je istakao da je takav potez štetan.

Portparolka britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštila je stav Grčka i njeni partneri u evrozoni treba da sednu i pokušaju da zajedno pronađu održivo rešenje, prenosi Rojters.

Upitana da li Grčka treba da ostane u EU, Kameronova portparolka je odgovorila da Velika Britanija "podržava Uniju sa 28 članica".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво