Читај ми!

Varufakis podneo ostavku

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo je ostavku nakon što su, kako je obrazložio, evropski partneri u pregovorima o dugu Grčke izrazili želju da on u njima ne učestvuje. Varufakisa će, najverovatnije, naslediti Euklid Cakalotos, koordinator pregovora Atine sa poveriocima, javlja Rojters.

Ostavka grčkog ministra finansija usledila je jutro posle referenduma na kojem su građani Grčke rekli "ne" uslovima poverilaca.

Varufakis je svoju odluku o ostavci najavio na Tviteru, a na svom blogu je objasnio i razloge za takvu odluku, prenele su agencije.

"Referendum od 5. jula će ostati zapisan u istoriji kao jedinstven trenutak kada je jedan mali evropski narod ustao protiv dužničkog ropstva. Kao i svaka borba za demokratska prava, tako i ovo istorijsko odbacivanje ultimatuma evrogrupe od 25. juna dolazi sa visokom cenom koja mora biti plaćena. Iz tog razloga je od suštinskog značaja da veliki kapital koji je našoj vladi omogućio odgovor 'ne', odmah investiramo u 'da' i u odgovarajuću odluku, odnosno u postizanje sporazuma koji podrazumeva restrukturiranje duga, manju štednju, preraspodelu u korist onih koji su u problemima i prave reforme", navodi Varufakis na svom blogu. 

"Nedugo nakon što su saopšteni rezultati referenduma, stavljeno mi je do znanja da bi određeni učesnici pregovora iz evrogrupe i razni 'partneri' više voleli da 'odsustvujem' sa sastanaka, što je premijer ocenio kao potencijalno korisno za postizanje dogovora. Iz tog razloga, danas napuštam Ministarstvo finansija", objavio je Varufakis.

"Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi, ako mu to odgovara, kapital koji nam je grčki narod dao kroz jučerašnji referendum. A ja ću nositi prezir poverilaca sa ponosom. Mi levičari znamo kako da delujemo kolektivno ne mareći za privilegije funkcije. Podržaću u potpunosti premijera Ciprasa, novog ministra finansija, i našu vladu. Nadljudski napor da se ispoštuje hrabri narod Grčke, a čuveno "oxi" (ne) dato demokratama širom sveta, tek počinje", zaključio je Varufakis u blogu. 

Agencija Rojters, pozivajući se na izvore u grčkoj vladi, javlja da je najozbiljniji kandidat za Varufakisovog zamenika Euklid Cakalotos, koordinator pregovora Atine sa poveriocima.

Varufakisov naslednik trebalo bi da bude imenovan posle sastanka političkih lidera, koji sa prekidima traje od 10 sati po grčkom vremenu (devet po srednjoevropskom). Cipras i predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos razgovaraju sa predsednicima sedam parlamentarnih stranka.

U pauzi sastanka, premijer Cipras je telefonom razgovarao sa predsednikom Evropske centralne banke Mariom Dragijem i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok je Pavlopulos razgovarao sa francuskim kolegom Fransoa Olandom.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво