Читај ми!

Cipras: Grčka okrenula novu stranicu u istoriji

Na referendumu u Grčkoj pobedila opcija protiv predloga EU i MMF-a, pokazuju rezultati na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova. Posle prebrojanih 90 odsto glasova, za "ne" je glasalo 61,44 odsto birača dok je "da" podržalo njih 38,56 odsto. Grčka je napravila hrabar izbor, poručuje premijer Cipras. Slavlje na ulicama Atine. Opozicioni lider Antonis Samaras podneo ostavku. Sastanak lidera evrozone u utorak.

22.34 - Premijer Grčke Aleksis Cipras ističe da je danas okrenuta nova stranica u istoriji Grčke, prenosi Rojters.

22.14 - Opozicioni lider Antonis Samaras podneo je ostavku, javlja Bi-Bi-Si. Samaras je bio glavni zagovornik opcije "da" na referendumu.

21.36 - Grčki ministar finansija Janis Varufakis kaže da je današnje "ne" veliko "da" za demokratsku Evropu, prenosi Rojters.

20.06 - Premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarao telefonom sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom, javio je Rojters.

20.29 - Do sada je prebrojano nešto više od 40 odsto glasova prema kojima "ne" ima 61,08 odsto podrške dok je za "da" glasalo 38,92 odsto birača.

20.25 - Građani se okupljaju na ulicama i trgovima Atine čekajući objavu konačnih rezultata referenduma. Protivnici predloga međunarodnih poverilaca počeli da slave.

19.37 - Rezultati posle skoro 19 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je za "ne" glasalo 60,45 odsto glasača, a za da 39,55 odsto.

19.20 - Na osnovu prebrojanih oko 10 odsto glasova za "ne" je glasalo 59,8 odsto birača, a za "da" 40,1 odsto, prenosi Rojters.

18.43 - Vlada želi da nastavi pregovore sa poveriocima kako bi se što pre postigao dogovor, kaže portparol vlade Gabrijel Sakelaridis. Ministar finansija Varufakis kasnije će održati sastanak s bankarima.

18.35 - Grčka televizija ANT procenjuje da je oko 65 odsto građana izašlo na glasanje, preneo je Bi-Bi-Si. 

18.15 - Prve izlazne ankete pokazuju da "ne" ima blagu prednost u odnosu na "da". Prema tri agencije za istraživanje javnog mnjenja, odgovor "ne" je s tesnom razlikom prevagnuo.

18.00 - Zatvorena birališta u Grčkoj.

Premijer Grčke Aleksis Cipras istakao je posle referenduma da je danas okrenuta nova stranica u istoriji Grčke, prenosi Rojters.

Kako kaže, Grčka je napravila hrabar izbor iako nema lakih izbora.

"Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak ili izlazak iz Evrope", poručio je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

Najavio je da će Grčka sutra da ide za pregovarački sto sa ciljem da povrati bankarski sistem.

"Spremni smo da nastavimo pregovore sa planom reformi", rekao je Cipras i ukazao da će na stolu sada biti i pitanje duga.

Naveo je i da će pozvati predsednika Grčke da sutra sazove sastanak lidera političkih partija.

Portparol grčke vlade Gavril Sakelaridis izjavio je da će se napor za postizanje sporazuma Atine i poverilaca "intenzivirati počevši od večeras".

"Veliki pripremni rad je urađen na postizanju sporazuma. Banka Grčke će poslati zahtev ECB-u večeras. Verujemo da postoje snažni argumenti za podršku ELA (hitno finansiranje likvidnosti)", rekao je Sakelaridis za televiziju ANT1.

Sakelaridis je rekao da pregovori moraju biti zaključeni vrlo brzo, možda već za 48 sati.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da je Grčki narod rekao "ne više" daljoj štednji posle objavljenih delimičnih rezultata referenduma koji pokazuju da je "ne" ubedljivo pobedilo.

Varufakis je u televizijskoj izjavi rekao da su kreditori od početka planirali da zatvore banke da ponize Grke i da ih primoraju da izjave da se kaju zato što su želeli da im pokažu da su dugovi i zajmovi neodrživi.

"Grčki narod je rekao 'ne više' posle pet godina štednje", rekao je Varufakis.

"Grčki narod je pokazao da ne pristaje na ucene", izjavio je ministar odbrane Grčke Panos Kamenos nakon objavljivanja televizijskih anketa po završetku referenduma.

"Grčki narod je dokazao da ne pristaje na ucene, teror, pretnje. Demokratija je pobedila", napisao je Kamenos, lider jedne od partija u vladajućoj levičarskoj koaliciji, na svom Tviter nalogu.

Grčki ministar odbrane i lider desničarske stranke Nezavisni Grci izjavio je večeras da je grčki narod pokazao da se ne može ucenjivati i da je "demokratija pobedila".

Panos Kamenos je, povodom rezultata anketa da je na današnjem referendumu pobedilo "ne" ponudi kreditora, naveo na Tviteru da je grčki narod pokazao da mu se ne može pretiti.

"Grčki narod je dokazao da ne želi biti ucenjivan. Neće biti terorisan. Neće mu se pretiti. Demokratija je pobedila", naveo je Kamenos.

Opoziciona grčka stranka PASOK istakla je da je, nezavisno od ishoda rerefenduma o predlogu međunarodnih poverilaca, najvažnije obnavljanje jedinstva.

U međuvremenu je ministar finansija Grčke Janis Varufakis sastao sa grčkim bankarima kako bi razmotrili kakav zahtev Atina da uputi Evropskoj centralnoj banci, izjavio je portparol Varufakisovog ministarstva.

Za sutra je najavljen i sastanak zvaničnika ministarstava finansija evrogrupe.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras.

Glasanje je organizovano za samo devet dana. Na referendumu je pravo glasa imalo 9.855.029 birača koji su se sa "da" ili "ne" izjasnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta, a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno, a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво