Читај ми!

Evropski lideri o sudbini Grčke

Grčka će morati da uvede drugu valutu ako na referendumu pobedi opcija “ne”, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Italijanski premijer Mateo Renci dodaje da je Grčka važna zemlja za Evropsku uniju i da će bez obzira na rezultate referenduma, Evropljani morati ponovo da započnu razgovore jedni s drugima.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je za nemački radio Dojčlandfunk da će Grčka morati da uvede drugu valutu ukoliko na referendumu pobedi opcija "ne", prenosi Tanjug.

"Da li Grčka ostaje u evrozoni posle referenduma? Svakako da ostaje, ali ako pobedi opcija 'ne', zvanična Atina će morati da uvede drugu valutu, jer evro više neće biti na raspolaganju kao sredstvo plaćanja", kaže Šulc.

Dodaje da u trenutku kada neko uvede novu valutu, on tada izlazi iz evrozone.

"Ovo su elementi koji mi pružaju nadu da građani Grčke danas neće zaokružiti opciju 'ne'", ističe Šulc.

U međuvremenu, nemački ministar finansija Volfgang Šojble, poslao je ove nedelje daleko pomirljiviju poruku Atini, rekavši za nemački list Bild da je pred Grcima izbor da zadrže evro ili da privremeno ostanu bez njega.

I italijanski premijer Mateo Renci izjavio je za italijanski list Mesađero da će, bez obzira na ishod referenduma, Evropljani morati da obnove pregovore.

"Kada vidite penzionera kako plače ispred banke vi shvatite da jedna država, koja je toliko važna za svet zbog njene kulture, ne može završiti ovako", poručuje Renci, aludirajući na fotografiju agencije AFP od subote, na kojoj 77-godišnji penzioner Jorgos Kacifotijadis plače ispred banke u Solunu, jer ne može da podigne svoju ušteđevinu.

"Čim se referendum završi, moramo da obnovimo pregovore, a niko toga nije svesniji od nemačke kancelarke Angele Merkel", ističe Renci.

Kaže, međutim, da je nemoguće spasiti Grčku bez obavezivanja grčke vlade.

"Reforma penzijskog sistema, borba protiv utaje poreza, formiranje novog tržišta rada, sve to zavisi od nje", ističe Renci.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je kako se nada da će Grčka ostati u evrozoni posle današnjeg referenduma, i dodao kako budućnost te države neće biti laka.

"Grčka je deo Evropske unije i evrozone i nadam se da će tako i ostati", rekao je Rahoj podsećajući na solidarnost EU koja je Grčkoj uputila finansijsku pomoć od 200 milijardi evra.

Francuski predsednik Fransoa Oland smatra da Grčka mora ostati deo evrozone i on će, pošto sazna ishod današnjeg referenduma, o tome razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim vođama u Evropskoj uniji.

Oland je najavio da će u ponedeljak saopštiti kako vidi rešenje odnosa evrozone s Atinom.

To je pariskom dnevniku Žurnal di dimanš preneo jedan Olandov saradnik koji je naveo da će to biti lakše ako Grci glasaju za ponudu poverilaca grčkog duga i time za nastavak pregovora o pomoći Grčkoj, ali će i tada morati da se utvrdi postupak.

Francuski predsednik je hteo da se pregovori poverilaca grčkog duga i vlade u Atini dovedu do kraja i zato je odluka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da napusti pregovore i sazove referéndum "srušila poverenje Olanda i Angele Merkel u Ciprasa".

Francuski ministar ekonomije Emanuel Makron izjavio je da, bez obzira na ishod referenduma u Grčkoj, pregovori francuske vlade s kreditorima treba da se nastave.

"Bez obzira na ishod glasanja, odmah sutra treba da nastavimo politički dijalog", rekao je francuski ministar Makron i dodao kako EU sa strepnjom očekuje ishod glasanja koje može dovesti do teških posledica po budućnost cele evrozone.

U Grčkoj se oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štednje u zamenu za finansijsku pomoć za spasavanje privrede.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво