Читај ми!

Ivanić: Parlament BiH je institucija svih naroda

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da je protiv toga da se predstavnici Srba iz Srpske povuku iz rada Parlamentarne skupštine BiH i tako institucije BiH prepuste Bošnjacima.

Mladen Ivanić navodi da je parlament BiH institucija svih naroda i da on ne bi pozvao srpske predstavnike da se povuku iz njegovog rada, kao što je učinio predsednik Srpske Milorad Dodik.

"Mislim da su to institucije svih naroda i ne bih se povlačio, ali bih jasno upozorio na zloupotrebu koja se desila i mislim da tu, čak, ima elemenata krivične odgovornosti", dodaje Ivanić.

Dodik je, inače, pozvao srpske predstavnike da se povuku iz rada parlamenta BiH dok se ne reši slučaj kada su poslanici poslali pismo Generalnoj skupštini UN, dajući podršku britanskoj rezoluciji o Srebrenici. 

Ivanić je, komentarišući Dodikov poziv, novinarima u Trebinju sinoć rekao da nije za to da se institucije BiH prepuste bilo kom narodu, te ocenio da bi tim povlačenjem RS praktično prepustila drugima institucije BiH.

"Ne vidim nikakav naš motiv i interes za to, naprotiv, mi snažno treba da insistiramo na ustavnom pravu, a to je da je BiH kombinacija svih nas - Srba, Hrvata i Bošnjaka i da kada neko preuzima na sebe pravo da progovori u ime BiH, to ne može biti jedan narod", ističe Ivanić.

Našglašava da je sve moguće, pa i taj predlog predsednika Srpske, ukoliko bi se nastavila praksa ovakve vrste i ako ne bi došlo do izvinjenja.

Dvadeset pet poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH uputilo je pismo generalnom sekretaru UN Ban Kimunu u kome su naveli da podržavaju britanski predlog rezolucije o Srebrenici.

Tim povodom je otvoreno pismo predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću uputio poslanik Denis Bećirović u kojem, između ostalog, tvrdi da 25 poslanika Predstavničkog doma predstavlja oko 60 odsto ovog doma.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво