Читај ми!

Godišnjica Bitke na Kozari

Reč genocid ne ide uz narod stradalnika koji je "na oltar sveljudske slobode dao 10.000 dečjih glava", rekao je ministar Aleksandar Vulin na Kozari prilikom obeležavanja 73 godine od te bitke u Drugom svetskom ratu .

Na Kozari u Republici Srpskoj je obeleženo 73 godine od teške bitke u Drugom svetskom ratu, a ceremoniji su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik i srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Godišnjica je obeležena u zajedničkoj organizaciji odbora za nagovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije, a Vulin je tom prilikom poručio da reč genocid ne ide uz narod stradalnika koji je "na oltar sveljudske slobode dao 10.000 dečjih glava".

"Nekakvim rezolucijama najavljuje se udar na Republiku Srpsku i srpsku istoriju. Tako se i danas pravljenjem nove lažne, nikako utemeljene istine, pokušava promeniti stanje na Balkanu", naglasio je Vulin i dodao da Republika Srpska nije nastala na genocidu i zločinu već na otporu ponavljanja zločina.

Vulin je naveo da Republika Srpska kao garant Dejtonskog sporazuma želi mir i da Srbija neće dozvoliti da se Republika Srpska umanji ili promeni, prenosi Tanjug.

"Mir je reč koju smo tražili svih ovih godina. To je reč na kojoj Srbija definiše svoju politiku i u danima koji su pred nama Republika Srpska i Srbija će zajedno stajati", rekao je Vulin.

Dodao je da će Srbi biti protiv zla gde god se ono pojavilo. "Teške su rane naroda mog, umesto da ih zaleče, da pomognu da zaplaču sa nama, da nađu mir, kosti pravednika i mučenika rane nam vređaju, daju nam imena koja ne zaslužujemo i stavljaju na stranu na kojoj nikada nismo bili", istakao je Vulin.

Vulin je poručio da se ratovi iz 90-ih godina ne mogu razumeti bez sećanja šta se dogodilo u Drugom svetskom ratu ako se ne zna dubina Jasenovačkih užasa. "Ove planine su nahranile jasenovačko zlo, zato nemojte stavljati reč genocid uz narod Jasenovca i Jadovna", rekao je Vulin.

Bitka na Kozari započela je u junu 1942. godine, kada je 11.000 Nemaca, zajedno sa oko 20.000 ustaša i domobrana, započelo ofanzivu na narod i borce Kozare i Potkozarja.

Protiv nadmoćnog neprijatelja, borilo se svega 3.000 partizana, iz Drugog krajiškog odreda. Goloruki narod spasavao se u zbegovima. 

U noći 3. jula, neke partizanske jedinice probile su obruč, ali puno naroda i boraca nije uspelo da se provuče. Oni koji nisu pobijeni, odvedeni su u koncentracione logore, mahom u Jasenovac i Staru Gradišku.

Prema ustaškim i nemačkim dokumentima, u kozaračkoj ofanzivi je zarobljeno 68.000 ljudi.
Na mesti proboja obruča u jugozapadnom delu Kozare danas se nalazi spomenik nazvan "Patrija".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара