Читај ми!

Grčko "da" ili "ne", referendum o predlogu poverilaca

Oko 10 miliona Grka izjašnjavalo se na referendumu, o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štednje u zamenu za finansijsku pomoć za spasavanje privrede. Predsednik Prokopis Pavlopulos pozvao je građane da ostanu ujedinjeni bez obzira na ishod referenduma.

Biračka mesta otvorena su jutros nešto posle sedam sati po lokalnom vremenu, a građani su mogli da glasaju do 19 sati. Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Referendum je protekao mirno i uredno, a građani su u dugačkim redovima čekali da se izjasne, prenose grčki mediji.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Glasanjem za "da" ili "ne", građani odgovaraju na referendumsko pitanje da li bi trebalo prihvatiti dogovor koji su Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond krajem juna podneli evrogrupi.

Dogovor se sastoji iz dva dela i čini njihov zajednički predlog mera štednje koji bi vlada u Atini trebalo da primeni.

Prvi dokument se zove "Reforme za završetak trenutnog programa i dalje", a drugi "Analiza održivosti preliminarnog duga".

Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos pozvao je Grke da ostanu ujedinjeni bez obzira na ishod referenduma.

"Bez obzira na ishod, mi imamo obavezu da težak put sutrašnjice gazimo uz apsolutno jedinstvo. To je nešto što su naši preci radili u ključnim vremenima i to je naša obaveza danas. Mi ćemo stoga nastaviti svi zajedno", poručio je Pavlopulos nakon glasanja.

Nakon glasanja u Osnovnoj školi "Dimotika" u Atini Cipras je izjavio da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni. "Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras.

Cipras je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne, ne).

Janis Varufakis rekao je za Bild da će se povući sa mesta ministra finansija ako na referendumu pobedi "da".

Predsednica grčkog parlamenta Zoi Konstantopulu izjavila je, posle glasanja na referendumu u atinskom naselju Agia Paraskevi, da je danas istorijski dan kada "narod ima reč", i da je u njihovim rukama moć koja im pripada po Ustavu.

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvaničnici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Inače, grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da, bez obzira na ishod referenduma, očekuje da u ponedeljak bude postignut sporazum sa međunarodnim poveriocima.

Bivši premijer i lider Nove demokratije Antonis Samaras pozvao je građane da glasaju za sporazum sa poveriocima. "Danas mi Grci odlučujemo o sudbini zemlje. Glasajmo za sporazum sa poveriocima, za Evropu", poručio je Samaras. Konstantin Micotakis, koji je počasni predsednik te stranke i takođe bivši premijer, rekao je da, bez obzira na rezultate glasanja, sutra počinje nova era.

Bivši lider Svehelenskog socijalističkog pokreta (PASOK) i premijer Grčke Papandreu naglasio je da zemlja mora od ponedeljka da nastavi ujedinjena pred velike promene koje treba da budu načinjene, kako bi Grčka ostala u "unutrašnjem jezgru" zone evra.

Lider desničarske stranke Nezavisni Grci (ANEL), Panos Kamenos, smatra da je veliki dan za grčki narod, koji se, kako je rekao, ne plaši pretnji, javlja grčka agencija ANA.

"Različite takozvane analize prete grčkim građanima sa izlaskom iz evrozone, uz zatvaranje bankomata - koje su očigledno zatvorile opozicione stranke, kao što su priznale, kao i uz pretnje od navodnog zamrzavanja depozita. Grčki narod se ne plaši. Neka ne zaborave da je demokratija rođena u ovoj zemlji", zaključio je Kamenos.

Ekipa Tanjuga doživela je incident ispred jednog birališta, gde je jedan glasač, zamoljen za izjavu, rukom udario u kameru. On je posle rekao da je mislio da se radi o nekoj grčkoj medijskoj kući, i dodao da su glasači izloženi velikom pritisku. Kada je, međutim, čuo da se radi o srpskoj novinskoj agenciji, izvinio se za svoje ponašanje.

Različite prognoze ishoda referenduma

Ne može se sa sigurnošću reći kakav će biti ishod referenduma, s obzirom na to da različite ankete pokazuju različite rezultate.

Tako, na primer, anketa provladinog lista Avgi pokazuje da blagu prednost, od tek 0,5 odsto, imaju protivnici predloga međunarodnih poverilaca.

Prema toj anketi, 43 odsto Grka će na referendumu u nedelju glasati za "ne". "Da" će zaokružiti 42,5 odsto građana, dok je devet odsto i dalje neodlučno, prenosi Rojters.

Anketa lista To Etnos pokazuje da se broj onih koji će zaokružiti "da" i "ne" razlikuje za samo jedan procenat, ali u korist odgovora "da". Istaknuto je i da velika većina, od čak 74 odsto, želi da Grčka ostane u evrozoni, prema 15 odsto onih koji se zalažu za ponovno uvođenje nacionalne valute drahme.

Prema anketi atinskog instituta za istraživanje javnog mnjenja ALCO, onih koji bi rekli "da" ima 44,8 odsto u odnosu na 43,4 odsto protivnika predloga poverilaca, dok je 11,8 odsto neodlučnih.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи