Читај ми!

Godišnjica stradanja više od 3.500 Srba u Podrinju

U Bratuncu je održan komemorativni skup povodom 23. godišnjice stradanja više od tri i po hiljade Srba na području srednjeg Podrinja.

Od maja do decembra 1992. godine u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela u kojima su na najbrutalniji način ubijeni civili u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima, među kojima je i 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine.

Parastos je služen na bratunačkom Gradskom groblju, a venac je na Spomen-krstu položio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovao je parastosu ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja i položio venac Vlade Srbije na Spomen-krstu.

Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska i Srbija nikada u istoriji nisu imali bolje odnose i saradnju, poručujući da je to je ono što je potrebno i da Srbi neće sukobe, prenosi Tanjug.

Dodik je istakao da se na prostoru Bratunca desio zločin u kontinuitetu, koji je pomorio mnoge nedužne ljude, ali i da je novi zločin to što se jedan zločin priznaje i međunarodno verifikuje, daje mu se rezolucija u UN, a na drugoj strani ništa ne znači umor žena i dece srpske nacionalnosti, preko čega se prelazi.

"Zločin nad Srbima desio se u kontinuitetu, a zločin nad Bošnjacima desio se u kratkom vremenu. U čemu je razlika, kakva je to razlika? Zar nije dokaz veće svireposti to što se u kontinuitetu ubijali nedužni ljudi", rekao je Dodik. 

Prema njegovim rečima, srpski narod obeležava Bratunac kao koncentrisani izraz svoga sećanja na stradale u toku nekoliko godina rata, te da smo danas svedoci da se opet nasiljem međunarodne političke zajednice pokušava nametnuti i pripisati samo zločin nad Bošnjacima kao zločin genocida, pripisujući tako kolektivnu odgovornost Srba za to.

"Ako se to desi, Srbi će biti jedini narod u dokumentima UN, okarakterisan na takav način. Ali ono što je veoma važno i vidljivo u ovom vremenu je jedinstvo u političkom stavu i aktivnosti koji iskazuju vlasti Republike Srpske i Srbije i povodom ovog i mnogo čega drugog, RS i Srbija su zajedno u nastojanju da se dođe do istine koja je potrebna", poručio je Dodik.

Vulin: Republika Srpska i Srbija stoje ujedinjene

Mrtvi ne daju živima da lažu i da zaborave, a pre nego što se odbije najhrabrija ponuda srpskog vođe, kakva je dobijena od predsednika vlade Aleksandra Vučića, bilo bi pravedno da se sasluša i posluša, pognu glave i da se pođe njegovim primerom, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je zapitao koliko stotina hiljada pobijenih, poklanih i proteranih Srba treba da padne, pa da se već jednom neko izvini u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu. 

"Kamo sreće da vođe drugih naroda hoće da pođu primerom praštanja i pomirenja, eto nama mira za života, mira na Balkanu", poručio je Vulin na obeležavanju dana stradanja Srba u Podrinju.

"Zato smo danas ovde, da kažemo onima koji nam sude bez suda i sudije, bez prava na reč, prava na odbranu, da pre nego što upišu strašnu, najstrašniju presudu, pre nego što uz ime mog naroda dodaju reč genocid, da bi bilo pravedno da su bar došli ovde. Bilo bi pravedno da nam kažete zašto srpske žrtve nemaju pravo na ime dželata, zašto za srpske žrtve baš nema krivca", naveo je Vulin.

Naglasio je da je istina da ni u jednoj svetoj knjizi nije zapisano postojanje islamske države, ali jeste u islamskoj deklaraciji i da je istina da ni u jednoj svetoj knjizi nije zapisano da se hrišćanske glave imaju odsecati, a istina je da je prva odsečena glava ne u Siriji, ne u Avganistanu ni u Iraku, već ovde, pred očima čitavog sveta, koji je okretao pogled i tražio istinu koja će opravdati stvaranje novih država, komadanje i bombardovanje.

"Prvu hrišćansku, srpsku odsečenu glavu, glavu Dragana Popovića, podiglo je zlo baš ovde, da čitav svet vidi šta je put džihada, zla i mržnje. Svet je tada okrenuo glavu, nije gledao iskopanim očima Slobodana Ilića kakva je poruka koja se upućuje. Neka sada svet pogleda i vidi", poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, pre nego što se narodu Jasenovca, Jadovna, Bratunca u istoj reči sa čestitim imenom doda reč genocid, reč koja nije stavljena onima koji su Jasenovac, Jadovno i Bratunac napravili, bilo bi pravedno da se kaže zašto su iskopane oči sudije Slobodana Ilića nedostojne osude i nedostojne kazne.

"Mudro bi bilo da nam kažete koliko stotina hiljada pobijenih, poklanih i proteranih Srba treba da padne, pa da se već jednom neko izvini u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu, koliko stotina hiljada Srba mora da umre u vekovima iza i ispred nas, da vođa nekog drugog naroda u nekoj molitvi poklekne i kaže Srbima - oprostite za grehe mojih otaca i moje braće", zapitao je Vulin.

On je dodao da će se u danima koji su pred nama desiti velike, presudne stvari, koje će govoriti i o starim prijateljstvima i o novim nadama i da jednu stvar ponosno kaže - "Republika Srbija i Republika Srpska nemaju nikog bližeg, ni prečeg jedni drugima. Šta god se bude dešavalo u danima koji su pred nama, kakva god rezolucija bude usvojena ili neusvojena, Srbija će biti uz Republiku Srpsku. Ujedinjeni mi stojimo", poručio je Vulin. 

Na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka, tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, stradalo je najmanje 2.370 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo oko 3.500 Srba, navodi se u saopštenju Ministarstva rada.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica bez pokretne i nepokretne imovine.

Napadi su uglavnom izvođeni na značajne pravoslavne praznike, Božić, Srpsku novu godinu, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Nikoljdan.

Od maja do decembra 1992. godine u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima, dodaje se u saopštenju.

U tom periodu je na području Srebrenice napadnuto 21 selo u kojima je ubijeno više od 400 srpskih civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 560 srpskih civila.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage su, pod komandom Nasera Orića upale u više srpskih sela pljačkajući ih i paleći, a u selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni ubili su i izmasakrirali 69 srpskih civila, navodi se u saopštenju. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво