Читај ми!

Varufakis optužio poverioce za "terorizam"

Predreferendumske kampanje u Grčkoj su okončane u ponoć i time su zabranjeni politički skupovi i ispitivanja javnog mnjenja. Grčki ministar finansija Janis Varufakis optužio je poverioce za “terorizam”, dan uoči referenduma na kojima će se građani Grčke izjašnjavati o predlozima poverilaca za rešavanje dužničke krize.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis je za španski dnevnik Mundo rekao da ono što poverioci rade sa Grčkom ima ime, a to je terorizam, prenosi Tanjug.

"Ono što Brisel i Trojka žele je da pobedi 'da', kako bi mogli da ponižavaju Grke", istakao je grčki ministar finansija.

Glasači su potpuno podeljeni - podjednak je broj onih koji smatraju da sadašnje uslove kreditora na referendumu treba odbiti i tražiti povoljnije uslove, i onih koji, u suštini, smatraju da je bolje promeniti vladu da bi se došlo do kompromisa sa poveriocima, prenosi Beta.

Referendum je sazvao levičarski premijer Aleksis Cipras, koji je obećao građanima da će olakšati mere štednje nakon šest godina teške recesije u Grčkoj.

U petak uveče su u Atini istovremeno održani skupova zastupnika referendumskog "da" i referedumskog "ne", a razmak između njih nije bio veći od pola kilometra.

Cipras, koji je građane pozvao da glasaju protiv kreditorskih uslova, izjavio je na završnom predreferendumskom skupu: "Ovo nije protest. Ovo je proslava sa ciljem da se prevaziđu strah i ucena".

Oko 30.000 ljudi mu je klicalo, uzvikujući "ne, ne".

Cipras se na referendumu kocka sa budućnošću svoje levičarske vlade, tvrdeći da će mu referendumsko "ne" ojačati položaj u pregovorima sa poveriocima.

Ako, pak, pobede zastupnici prihvatanja kreditorskih uslova, Cipras je najavio mogućnost da se povuče sa funkcije. Sličnu naznaku dao je i ministar finansija Janis Varufakis.

Na paralelnom skupu zastupnika referendumskog "da" okupilo se oko 22.000 ljudi, procenjuje policija.

U međuvremenu, oglasilo se 16 bivših čelnika oružanih snaga Grčke sa pozivom građanima da "ostanu smireni i da iskažu nacionalno jedinstvo".

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je razlika u broju onih koji bi glasali "za" i onih koji bi glasali "protiv" kreditorskih uslova - na nivou statističke greške.

Ona pokazuju i da 75 odsto ispitanika želi da Grčka ostane u evrozoni.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво