Читај ми!

Grčka, odbrojavanje do referenduma

Vlada bi mogla da podnese ostavku ako Grci u nedelju na referendumu glasaju za predloge poverilaca koji su uslov za nastavak kreditne pomoći, najavio je ministar finansija Janis Varufakis. Grčki turizam se suočava sa velikim gubicima – od ponedeljka stiže 50.000 otkaza rezervacija dnevno.

Grčka vlada je zatražila da se u nedelju na referendumu, za koji evropski lideri kažu da je glasanje o ostanku u evrozoni ili odlasku iz nje, građani izjasne protiv predloga poverilaca.

"Mogli bismo da podnesemo ostavku, ali bismo sarađivali s onima koji bi preuzeli vlast od nas", rekao je Varufakis u intervjuu jednom radiju, prenosi Beta.

Grčki ministar je ocenio da "presuda" naroda mora da se poštuje, ali je istakao da "još ništa nije gotovo" i da će pregovori s kreditorima biti nastavljeni posle referenduma.

Varufakis je u drugom današnjem intervjuu, za televiziju Blumberg, rekao da će podneti ostavku ako na referendumu prevagne "Da" za predlog poverilaca.

Na pitanje da li će, u slučaju da većina zaokruži "Da", on idućeg ponedeljka biti ministar, Varufakis je rekao: "Neću."

Takođe, Varufakis je naglasio da ne bi potpisao sporazum s poveriocima ako njime ne bi bilo obuhvaćeno restrukturiranje duga Grčke.

Kako kaže, poverioci tretiraju Grčku kao "dužničku koloniju" koja nema nikakva prava.

"Radije bih sebi odsekao ruku, nego potpisao sporazum koji ne uključuje restrukturiranje duga", kaže Varufakis. 

Očekuje da će na referendumu većina građana glasati protiv predloga poverilaca, pa će i on i premijer Cipras i idućeg ponedeljka biti na svojim dužnostima da bi "iskovali uzajamno koristan sporazum sa Evropom".

Sam predsednik vlade Aleksis Cipras je nedavno, odgovarajući na pitanje o eventualnoj ostavci, rekao: "Ja nisam premijer koji ostaje na funkciji bez obzira na sve".

Cipras je rekao da će njegova zemlja ostati jedinstvena posle predstojećeg referenduma i odbacio zabrinutost da mere za spasavanje Grčke dele zemlju.

"Dan posle referenduma, bićemo jedinstveni kako bismo prevazišli privremene poteškoće sa kojima se Grčka suočava", poručio je Cipras.

Na sasatanku s ministrom odbrane i liderom desničarske partije Nezavisni Grci, koja je u koaliciji sa Sirizom, Cipras je obećao da neće biti rezova u vojsci i sistemu odbrane.

Tvrdi da nema promene u strateškom opredeljenju Grčke za evrozonu i Evropsku uniju, iako ne odbacuje mogućnost saradnje sa zemljama van evropskog bloka.

"Naša geopolitička orijentacija ka Evropskoj uniji je nesporna. Postoje, međutim, mogućnosti višedimenzionalne spoljne politike, što može da unapredi našu poziciju", ukazuje Cipras.

Rezultat nedeljnog referenduma sve je neizvesniji. Najnovija istraživanja pokazuju da 47 odsto Grka planira da zaokruži "Da", dok je 43 odsto onih koji će poslušati vladu i zaokružiti "Ne".

"Ako Grci u nedelju kažu da ne žele sporazum, onda neće biti osnova, ne samo za nastavak programa pomoći, nego i za ostanak Grčke u evrozoni", ukazuje predsedavajući Evrogrupe Jeron Dijselblum.

Predsednik Francuske Fransoa Oland poručuje da se moraju sačekati rezultati referenduma jer posledice tog rezultata neće biti iste.

"Ako većina bude rekla 'Da', pregovori će se lako nastaviti i sporzaum će brzo biti postignut. Ako prevagne 'Ne', onda smo na nepoznatom terenu. Grci moraju da odluče", dodaje Oland.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc navodi da je njegovo poverenje u grčku vladu opalo do samog dna i da se nada da će ta vlada podneti ostavku nakon referenduma zakazanog za nedelju.

Prema njegovim rečima, period između odlaska Ciprasove levičarske partije Siriza i novih izbora moraće da bude premošćen tehnokratskom vladom, tako da se pregovori sa Grčkom mogu nastaviti.

Šulc je optužio Ciprasa da je "nepredvidiv i manipuliše narodom Grčke, na način koji skoro da ima demagoške karakteristike".

Grčki mediji kao "dramatične" opisuju posledice po privredu zatvaranja banaka i ograničenja raspolaganja novcem, uvedenog u ponedeljak da bi se zaustavilo masovno povlačenje uloga u strahu od bankrota države.

Udruženje turističkih preduzeća Grčke je saopštilo da njegovim članicama od ponedeljka stiže 50.000 otkaza rezervacija dnevno, prenosi Beta.

Pošto su to rezervacije "u poslednji čas" koje čine 20 odsto ukupnih tokom godine, to je veliki udarac za turizam u Grčkoj, prenosi atinski Radio SKAI.

Udruženje izvoznika Grčke je procenilo da je gubitak njegovih članica 80 miliona evra nedeljno, da će ove i iduće nedelje izvoz opasti za sedam odsto, a uvoz za 28 procenata.

Od jutros su penzioneri ponovo u dugačkim redovima pred 1.000 ekspozitura banaka gde na šalterima mogu uzeti do 120 evra od svojih penzija koje nisu uredno isplaćene za jun.

Banke uporedo penzionerima izdaju kartice da bi mogli da dozvoljeni iznos uzmu iz bankomata, ali ima žalbi na birokratsku proceduru prikupljanja i kontrole dokumenata potrebnih za to.

Građani Atine kažu da su ljudi potpuno sluđeni, a da krivicu za to snose svi političari koji su do sad vodili zemlju.

Prvobitno je bilo najavljeno da će grčke banke za sve ostale poslove i transakcije ostati zatvorene bar do ponedeljka, 6. jula, dan posle referenduma o sporazumu s međunarodnim poveriocima, koji će odrediti budući kurs Grčke.

Prema procenama MMF-a, Grčkoj će biti potreban otpis duga i 50 milijardi evra nove finansijske pomoći od oktobra ove godine do 2018-te, da bi prevazišla sadašnje probleme.

Kakav god bio ishod referenduma, Grčka namerava da ostane u evrozoni, poručuje vlada, navodeći da ne postoje tehnički uslovi za povratak na drahmu.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво