Srbija na spisku sigurnih tranzitnih zemalja?

Mađarska je dobila odobrenje od svog parlamenta za sastavljanje spiska "sigurnih" tranzitnih zemalja u Evropskoj uniji za izbeglice, na kojoj će najverovatnije biti uključena Srbija, saopštila je organizacija za ljudska prava Amnesti internešnel.

Amensti internešenel je u saopštenju neveo da će na spisak najverovatnije biti uključena Srbija, kroz koju je ove godine prošlo oko 60.000 izbeglica koji su stigli u Mađarsku, javlja Beta.

U izveštaju pod nazivom "Evropske granice: Kršenja prava izbeglica i migranata u Makedoniji, Srbiji i Mađarskoj" navodi se da će u utorak, 7. jula, biti objavljen izveštaj o tome.

Biće reči i o sistemu primanja azilanata u Srbiji, "gde je samo mali broj podnosilaca zahteva uspeo da dobije azil".

"Oni koji traže azil ne treba nikako da budu vraćeni u Srbiju koja nije u mogućnosti da im garantuje azil. Onima koji su vraćeni preti vraćanje u Makedoniju gde bi bili izloženi brojnim kršenjima ljudskih prava", izjavio je predstavnik AI za centralnu Aziju Džon Dalhjusen.

"Dok su u pravnom vakuumu u Srbiji, mogu da budu podložni policijskoj zloupotrebi ili da ih vlasti privedu", dodao je Dalhjusen.

Mađarske vlasti tu nedavno saopštile da će izgraditi ogradu na granici sa Srbijom kako bi sprečile priliv izbeglica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво