Читај ми!

Đureković ubijen jer je znao za tajno finansiranje Udbe?

Slovenačka služba državne bezbednosti (Udba) verovatno nije neposredno učestvovala u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu, ali je Đurekovića operativno pokrivala, rekao je za Slovenačku televiziju Roman Leljak, istraživač arhivskog materijala.

Na suđenju nekadašnjim hrvatskim "udbašima" Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Minhenu, kojima se sudi u slučaju Đureković, Roman Leljak učestvuje kao poznavalac rada jugoslovenskih tajnih službi u vreme komunizma, prenosi Tanjug.

Govoreći o motivima ubistva, Leljak je rekao da smatra da su se jugoslovenske tajne službe bojale šta će emigrant koji je pre toga zauzimao visoko mestu u "INI", otkriti o načinu na koji je Udba iz te hrvatske naftne kompanije izvlačila novac.

Dodao jr da u svojim istraživanjima nije našao dokumente koji bi potvrđivali da je atentat organizovala slovenačka Udba, koja je imala redovne operativne sastanke sa službama Hrvatske i BiH o borbi protiv hrvatske "neprijateljske" emigracije u Austriji.

Zanimljivo je, međutim, da je Đurekovića "pokrivao" i o tome u Sloveniju slao izveštaje Milan Dorič, agent slovenačke službe iz Maribora koji danas živi u Nemačkoj, a čiji su izveštaji o Đurekoviću iz Ljubljane slati u Zagreb, rekao je Leljak.

Naveo je da je na suđenju u Minhenu, kao svedok i poznavalac materije delovanja tajnih službi u Jugoslaviji, predložio da sud sasluša i bivšeg slovenačkog predsednika Milana Kučana jer je on u vreme bivše Jugoslavije u kritično vreme vodio slovenački Savez komunista koji je, kao i druge republičke partijske organizacije, davao smernice za rad službe državne bezbednosti. Izrazio je uverenje da će Kučan biti pozvan da svedoči.

Leljak je napisao više knjiga o delovanju nekadašnjih službi bezbednosti i mestima egzekucija iz 1945. godine, a prvi je ukazao na mogućnost postojanja masovnog stratišta u rudniku Huda jama kod Laškog u svojoj knjizi "Žive rane Teharja" iz 1990. godine, prenela je agencija Hina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи