Požar u manastiru Sveti Jovan Bigorski

U jutrošnjem požaru izgoreo veći deo kompleksa manastira Sveti Jovan Bigorski, kod Debra u zapadnoj Makedoniji. Mogući uzrok jeste neispravna električna instalacija.

Problem sa električnom instalacijom je mogući razlog za veliki požar koji je rano jutros zahvatio manastirski kompleks Sveti Jovan Krstitelj Bigorski, u blizini Debra.

U požaru koji je jutros oko 4.30 minuta zahvatio jedan od najpoznatijih manastira u Makeodniji do temelja je izgoreo veći deo manastiskih prostorija, između kojih stari konak, dve trpezarije, kuhinja, biblioteka i monaški deo.

Brzom intervencijom protivpožarnih jedinica izbegnuto je da se požar proširi na staru crkvu, a prisebnost monaha doprinela je da budu spašene vredne ikone.

U konačno gašenje požara učestvovao je i helikoter Armije RM.

Prema prvim procenama, pričenjena šteta je oko 5,5 miliona evra, a manastir nije bio osiguran, kaže episkop Timotej, u čijoj nadležnosti je ovaj kompleks.

"Razlog je što niko ne želi osigurati ovakvo bogatsvo, jer niko iz osiguravajućih kompanija ne prihvata procenu koju predlaže crkva," rekao je Timotej novinarima.

Manastir Bigorski je spomenik kulture, a samo ove godine država je dala oko 195.000 evra za njegovu rekonstrukciju.

Povodom požara za večeras je zakazana i vanredna sednica makedonske vlade.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 06. okt 2009, 20:45)
Ivan [neregistrovani]

saosesecanje

Nikada nisam bio u bigorski manastir, jako mi je zao zbog iskusenja koji ih je zadesio. Ne dao Bog nikome da dozivi pozar, da gleda u svetinju kako gori, a on je nemocan da bilo sta ucini da spreci ga.Ali ne dao Bog dragi nikome i da gleda kako mu svetinju bezboznici ruse, a da on mora da gleda to. Zaista, ne znam koje je od ova dva stradanja teze. Da, sigurno, tesko je i stradati i robijati na pravdi Boga. Saosecam zalost sa monasima bigorskog manastira, iako nisu u kanonskom jedinsvu sa Jednom, Svetom,Sabornom i Apostolskom Crkvom. Zalost i bol su isti za sve.

(nedelja, 04. okt 2009, 19:14)
bogdan [neregistrovani]

steta

Ljudi vi ne mozete da verujete koliko je to lep manastir, a tek taj monaski deo on je uradjen ceo u drvetu i mislim da je brzo izgoreo, dobro je sto nije i crkva izgorela zato sto se u njoj nalazi jedan veoma lep duborez, najlepsi koji sam ja u zivotu video!!!