Читај ми!

Grčka odustaje od referenduma?

Odbačen najnoviji predlog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa o dvogodišnjem programu vraćanja dugova. Mediji pišu da je grčki ministar finansija Janis Varufakis istakao da je Grčka spremna da otkaže referendum ako se nastave pregovori sa EU. Sastanak ministara evrozone biće nastavljen u sredu u 11.30, jer je Grčka najavila novi predlog paketa pomoći i otplate duga, javlja "Rojters".

Ministri finansija evrozone na telefonskoj konferenciji nisu prihvatili poslednji grčki predlog, javlja Rojters

Finski ministar finansija Aleksander Stub rekao je da je Evrogrupa odbila dva od tri zahteva koja im je uputio grčki premijer Aleksis Cipras.

Naveo je da će treći zahtev, koji se odnosi na kredit od Evropskog mehanizma za stabilnost, biti razmatran odvojeno od hitnih mera koje se trenutno preduzimaju.

Evrogrupa poručuje da će se o tome razgovarati posle referenduma, ali da će uslovi za dobijanje nove pomoći biti mnogo teži.  

Novi sastanak zakazan je za sredu u 11 časova i 30 minuta, jer je Grčka najavila novi predlog paketa pomoći i otplate duga, kaže predsednik Evrogrupe Jeren Dijselblom.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, Grčka je zatražila dvogodišnje produženje programa međunarodne pomoći i korišćenje sredstava iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).

Grčka je i posle telefonske konferencije tema mnogih svetskih medija koji u javnost iznose kontroverzne informacije.

Nemački dnevnik Velt piše da je grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao svojim partnerima u Evrogrupi tokom telefonskog sastanka, da je Grčka spremna da otkaže referendum ako "se njegove kolege iz finansija brzo dogovore sa njim".

I Tajms of Malta navodi da je malteški premijer Džozef Muskat rekao da je Grčka predložila da otkaže referendum predviđen za nedelju o predlozima njenih poverilaca, ako se nastave pregovori s Evropskom unijom.

 

 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво