Читај ми!

Dodik: Referendum verovatno početkom septembra

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u Banjaluci da bi referendum o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine trebalo da bude održan najverovatnije u prvoj sedmici septembra.

Milorad Dodik je precizirao da je odlučeno da će biti upućena inicijativa za održavanje posebne sednice entitetskog parlamenta, na kojoj će se razmatrati ili odlučivati o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, prenosi Tanjug.

Referendumsko pitanje o kojem će se izjašnjavati građani Srpske, potvrdio je Dodik, biće: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske."

"Naravno da očekujemo veliko ne", rekao je Dodik, nakon što je u Palati Republike održao sastanak sa predstavnicima vladajućih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka nisu prisustvovali sastanku jer je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju SDS-a, PDP-a i NDP-a, pitanje referenduma često zloupotrebljavano od Dodika i SNSD-a, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik smatra da je pravosuđe prema Dejtonskom sporazumu u nadležnosti entiteta i da nije tačno da je ta nadležnost "oduvek pripadala BiH".

"BiH je protivpravno dobila Sud i Tužilaštvo odlukom visokog predstavnika, koja je bila i antiustavna i antidejtonska, a Ustavni sud BiH nije ustavotvorac", naveo je Dodik upitan da prokomentariše tvrdnju Ambasade SAD u BiH da su "državne pravosudne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH, te da je ova nadležnost oduvek pripadala državi".

Dodik je ponovio da se Republika Srpska snažno zalaže za nezavisno pravosuđe koje je "temelj svake demokratije" i poručio da RS ostaje privržena doslednom poštovanju Dejtonskog sporazuma, koji je, između ostalog, regulisao i ovu oblast.

Nikolić je manifestovao jedinstvo dve vlade

Dodik je odbacio kao netačne tvrdnje člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da predsednik Srbije Tomislav Nikolić "deli srpski narod s obe strane Drine".

Dodik je novinarima rekao da je upravo obrnuto i da je Nikolić manifestovao jedinstvo koje su dve vlade i dva predsednika pokazali u nastojanjima oko rezoluciji o Srebrenici.

"Očekivalo se da i Ivanić bude deo te većine i da zakaže sednicu Predsedništva BiH da bi ono tu odluku odbacilo", rekao je Dodik i istakao da nije korektno da se o Nikoliću, koji je uputio poziv jedinstva, na taj način govori.

Dodik smatra da je najveći problem za opoziciju Srpske bio stav predsednika Nikolića da niko ne može da radi u zajedničkim institucijama a da ne poštuje stav Srpske.

Dodik se danas sastao sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, koji je opozicija ignorisala, a nakon sastanka on je poručio da to govori o njihovom podaništvu Sarajevu i spirali izdaje i prenosa nadležnosti kojom su krenuli.

"Ako nije mogao da nas objedini sud koji progoni Srbe i koji otpušta ratnog zločinca Nasera Orića, onda ne znam šta nas može objediniti i šta bi bilo dovoljno da ljudi iz Srpske demokratske stranke (SDS) shvate situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je Dodik.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво