Читај ми!

Atina traži dvogodišnje produženje programa pomoći

Grčka je zatražila dvogodišnje produženje programa međunarodne pomoći i korišćenje sredstava iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), javlja britanski list "Telegraf", pozivajući se na izvore iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Grčka neće platiti ratu duga MMF-u ali se nada dogovoru s kreditorima "u poslednji čas". Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da ne očekuje nikakve obrte kada je reč o Grčkoj.

"Grčka vlada je danas predložila dvogodišnji sporazum sa ESM, zahvaljujući kom bi u potpunosti pokrila svoje finansijske potrebe, uz istovremenu restrukturu duga", navodi se u zvaničnom saopštenju grčke vlade, a prenosi Rojters.

Iz kabineta premijera su, takođe, poručili da Grčka ostaje za pregovaračkim stolom, kao i da je cilj zvanične Atine oduvek bio "održiv ostanak u evrozoni". 

Prethodno je grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao da Grčka neće platiti 1,6 milijardi evra MMF-u, ali da se ipak nada dogovoru sa kreditorima o paketu pomoći u poslednji čas.

Upitan da li će Grčka danas platiti ratu duga MMF-u, Varufakis je kratko odgovorio: "Ne", preneo je Rojters.

Međutim, kada je reč o mogućnosti dogovora sa međunarodnim kreditorima, grčki ministar je rekao da se nada sporazumu.

Sličnu izjavu dao je glavni grčki pregovarač sa međunarodnim kreditorima Euklid Cakalotos. Naveo je da Atina očekuje više fleksibilnosti od strane kreditora.

Cakalotos se takođe nada dogovoru u poslednji čas kako bi se izbegao izlazak Grčke iz evrozone. Naveo je i da je predstojeći grčki referendum o uslovima zajma, koji je naljutio kreditore, više deo pregovaračkog procesa a ne zamena za razgovore.

U izjavi u kojoj je Cakalotos sumirao pregovore u poslednjim mesecima, navodi se da Grčka ekonomija ne bi napredovala ukoliko bi uslovi kreditora bili prihvaćeni.

Od dogovora ne odustaje ni predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je Atini poslao još jednu ponudu pred istek krajnjeg roka za vraćanje grčkog duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Ipak, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da danas ne očekuje nikakve nove razvoje kada je reč o Grčkoj, što smanjuje nade zvaničnika u Atini da bi dogovor mogao biti postignut.

Takođe, navela je da bi posledice grčke krize mogle da se ublaže i da nema mesta strahu za evrozonu. Kako je istakla, važno je da članice evrozone ostanu ujedinjene.  

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je izjavio da je rešavanje grčke krize problem Atine i njenih kreditora.

"To je problem Grčke i njenih odnosa sa kreditorima, nas se to ne tiče", rekao je Peskov.

Prethodno je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas rekao da Grčka neće napustiti evrozonu, a ministar finansija Janis Varufakis poručio da je to nemoguće pošto ugovori Evropske unije ne predviđaju takvu opciju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво