Читај ми!

Od danas jeftiniji roming i u Crnoj Gori

Primena međudržavnog sporazuma o jeftinijem romingu, čiji su potpisnici četiri države regiona, počela je danas i u Crnoj Gori.

"Sporazum stupa na snagu i u Crnoj Gori i pored nedavne odluke Upravnog suda o ukidanju međudržavnog sporazuma o jeftinijem romingu", rekao je direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne gore Zoran Sekulić, prenosi Beta.

U skladu s međudržavnim sporazumom, odlazni pozivi koštaju 29 evrocenti po minutu, a dolazni pozivi osam evrocenti, dok SMS poruka košta devet evrocenti, a prenos podataka 70 evrocenti po megabajtu.

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je suština da su cene bile veće kod nas za različite vrste usluga od tri do 30 puta.

Taj sporazum o postepenom snižavanju cena rominga u naredne tri godine potpisale su prošle godine Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija, jer su prema obrazloženju, cene rominga u regionu višestruko veće od onih koje su na snazi u EU.

Crnogorski operateri, "Telekom" i "Telenor" žalili su se Upravnom sudu, smatrajući da sporazum o snižavanju cena rominga obavezujući samo za zemlje EU, koje su se na takvu praksu obavezale odgovarajućom direktivom.

Operateri su žalbom ukazali i na činjenicu da međudržavni ugovor sa zemljama regiona nije ratifikovan u crnogorskoj skupštini.

Upravni sud uvažio je te žalbe, ali je Agencija za telekomunikacije donela novu uredbu, usklađenu sa sporazumom, pa odluka tog suda, kako objašnjeno ne odlaže primenu sporazuma.

Sekulić je naveo da su crnogorski operateri još od ranije snizili cene roming usluga.

Naredna sniženja planirana su za 30. jun 2016. i 2017. godine, kada će za po pet centi biti snižene cene poziva.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво