Читај ми!

Cipras: Grčka nema novca za otplatu duga

Grčki premijer Aleksis Cipras je, poslednjeg dana trajanja program za spasavanje Grčke, jasno stavio do znanja da Atina nema novca za otplatu 1,6 milijadi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Razgovori između grčke levičarska vlade i njenih kreditorske trojke - Evropske unije, Evropske centralne banke i MMF-a, prekinuti su prošle nedelje, pošto je Cipras rekao da će dogovor staviti za izjašnjavanje na referendumu, podseća Tanjug.

U nameri da "smiri živce stranim poveriocima", Cipras je juče ostavio "otvorena vrata za pregovore", rekavši da će referendum 5. jula o poslednjem predlogu poverilaca "gotovina u zamenu za planiranu reformu" omogućiti Atini "jače oružje" u borbi za dogovor oko duga, prenela je agencija AFP.

Međutim, premijer je jasno stavio do znanja da Grčka neće biti u stanju da nabavi 1,6 milijardi evra i plati MMF-u danas, kada ističe krajnji rok za otplatu rate duga.

"Kako je moguće da poverioci čekaju isplatu MMF-u kada su naše banke ugušene", rekao je Cipras kasno sinoć u intervjuu ERT televiziji.

U međuvremenu, diplomatski krugovi u Briselu navode da je šef Evropske komisije Žan-Klod Junker pružio Grčkoj ponudu u poslednji čas kako bi ta zemlja ipak mogla da sklopi sporazum s kreditorskom trojkom o dobijanju međunarodne finansijske pomoći, prenosi Beta.

Zvaničnik Evropske unije, koji je zbog osetljive prirode pregovora želeo da ostane anoniman, nazvao je Junkerov gest "nekom vrstom ponude u poslednji čas" pred današnji istek važenja programa finansijske pomoći.

Ono što je Junker ponudio jeste da grčki premijer Aleksis Cipras uputi pismo njemu i ostalim vođama EU u kojem će navesti da prihvata ponudu koja je bila na pregovaračkom stolu prošlog vikenda.

Od Ciprasa se takođe traži da odustane od referenduma zakazanog za 5. jul, na kome bi se građani Grčke izjasnili o uslovima kreditora.

Cipras je pozvao građane da na referendumu glasaju protiv predloga kreditorske trojke: Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije.

Više hiljada ljudi sinoć se okupilo u centru Atine, poručujući "Ne Trojci!". Oni se protive ponudi kreditora, optužujući ih da ucenjuju Grčku.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво