Читај ми!

ECB nastavlja hitnu pomoć grčkim bankama

Evropska centralna banka saopštila je da će zadržati hitno finansiranje grčkih banaka na nivou dogovorenom u petak.

Evropska centralna banka navodi da je spremni da preispita odluku o programu Hitne pomoći za likvidnost (ELA) i da će blisko sarađivati sa Bankom Grčke, javio je Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

"Nakon odluke grčkih vlasti da se održi referendum i neproduženja programa pomoći EU za Grčku, Upravni savet je doneo odluku da će blisko sarađivati sa Bankom Grčke na očuvanju finansijske stabilnosti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je, uzimajući u obzir sadašnje okolnosti, Upravni savet odlučio da održi ELA na nivou dogovorenom 26. juna.

Ekonomski urednik Bi-Bi-Sija Robert Peston izjavio je da ECB ne pruža nikakvu dodatnu pomoć za Grčku, što će dovesti do velikog pritiska kada je reč o kontroli kapitala.

Grčke banke zavise od programa ELA i njegovo umanjenje moglo bi da Grčku udalji od evra, naveo je britanski radio.

Nivo ELA dogovoren u petak iznosi 89 milijardi evra, piše Gardijan.

Portparol ECB-a rekao je za Bi-Bi-Si da "Grčka i dalje ima pristup ELA".

U saopštenju ECB-a navodi se izjava guvernera Banke Grčke Janisa Sturnarasa koji je rekao da će ta organizacija "kao članica evrosistema, preduzeti sve neophodne mere da se obezbedi finansijska stabilnost za grčke građane u ovim teškim okolnostima".

Saopštenje ECB-a usledilo je pošto su ministri finansija evrozone u subotu odbili da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, a Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

Lagard: MMF spreman da pruži pomoć Grčkoj

U međuvremenu, generalna direktorka MMF-a Krsitin Lagard je rekla će nastaviti da prati razvoj situacije u Grčkoj i susednim zemljama i da je ta institucija spremna je da pruži podršku u slučaju potrebe.

Prema njenim rečima, evrozona ostaje u "dobroj poziciji" i moći će da se suoči s posledicama grčke krize i da održi finansijsku stabilnost u regionu.

Prema dve odvojene ankete, objavljenim danas u grčkoj štampi, oko 57 odsto građana veruje da grčka vlada može da postigne dogovor s kreditorima, dok 29 odsto želi izlazak i evrozone.

U drugoj anketi, 47,2 odsto Grka bi glasalo za dogovor s poveriocima iako je "bolan i težak", dok bi 33 odsto bilo protiv a oko 18 odsto uzdržano.

Grčka ima samo dva dana za otplatu rate kredita od 1,5 milijarde evra MMF-u, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво