Читај ми!

Grčka, put u nepoznato

Ministri finansija evrozone odbili su da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora. Paket pomoći Grčkoj ističe u utorak. Cipras poručuje da će referendum ipak biti održan.

Ministri finansija evrozone odbacili su produženje programa pomoći Grčkoj na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, preneo je AFP.

U saopštenju koje je izdala Evrogrupa, a koje je preneo Gardijan, navodi se da je Grčkoj ponuđen sveobuhvatni predlog, ali da je uprkos trudu i punoj podršci Evrogrupe, taj predlog odbijen.

Ističe se da je Evrogrupa bila otvorena do poslednjeg trenutka za dalju podršku grčkom narodu kroz kontinuirani program koji je orijentisan na rast.

Međutim, navodi se da Evrogrupa povlači značajnu finansijsku pomoć i podršku koju je pružala Grčkoj u poslednjim godinama.

Takođe se ističe da je Evrogrupa bila otvorena do poslednjeg trenutka za dalju podršku grčkom narodu kroz kontinuirani program koji je orijentisan na rast. 

Zaključuje se da će vlasti evrozone biti spremne da učine šta god je potrebno kako bi osigurali finansijsku stabilnost.

Predsednik Evrogrupe Jerun Dijselbum izjavio je u Briselu da paket finansijske pomoći Grčkoj ističe 30. juna. Ocenio je i da je Grčka prekinula pregovore.

Dijselblum je rekao da će sastanak ministara finansija evrozone biti nastavljen ali bez grčkog ministra Janisa Varufakisa kako bi se "raspravljalo o posledicama" grčke odluke koje se približava banktrotu.

"Nažalost, uprkos naporima na svim nivoima i punoj podršci Evrogrupe, grčka vlada je odbila predlog i time je prekinula pregovore", rekao je Dijselblum.

Prema njegovim rečima, Grčka bez obzira na svoju situaciju, "mora da ispuni svoje obaveze prema kreditorima".

Oglasio se i premijer Grčke Aleksis Cipras koji je u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom poručio da će referendum o predlozima kreditora biti održan 5. jula, bez obzira na odluke Evrogrupe.

"Kakvu god odluku da donese evrogrupa, Grčki narod će naredne sedmice udahnuti i preživeti", poručio je Cipras Merkelovoj i Olandu.

Cipras je naglasio i da je "demokratija osnovna vrednost u Grčkoj i da će referendum biti održan bez obzira na to šta odluči Evrogrupa", saopštio je izvor iz grčke vlade.

U međuvremenu, grčki ministar finansija Janis Varufakis, rekao je da se Grčka i dalje bori da postigne dogovor o pomoći s kreditorima iz EU i MMF-a, uprkos odbijanju zahteva za produženje roka.

"U ovom ključnom trenutku i dalje se borimo, do poslednjeg trenutka, da postignemo sporazum", poručio je Varufakis novinarima posle sastanka s kolegama iz Evrogrupe.

Ako dogovor bude postignut, rekao je Varufakis, vlada će "pozvati građane za glasaju "za" na referendumu o paketu pomoći.

Zamenik grčkog premijera Janis Dragasakis sastao se šefom ECB Mariom Dragijem. POsle sastanka je rekao da će grčka vlada nastaviti da blisko sarađuje sa Evropskom centralnom bankom i nacionalnom centralnom bankom kako bi obezbedila da grčke banke budu stabilne.  

Istovremeno, Evropska centralna banka saopštila je da će održati hitan sastanak svog saveta, s obzirom na to da se čini da Grčka srlja u bankrot.

Sastanak će najverovatnije biti održan sutra, navodi AFP.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude doneta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbedi.

Sastanak u Briselu zakazan je pre nego što je prošle noći vlada u Atini sazvala referendum o ponudi poverilaca Grčkoj za reforme i dalje smanjenje državnih troškova, kao uslov za nastavak finansijske pomoći od 18 milijardi evra.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво