Читај ми!

Mađarska traži pomoć od EU

Premijer Mađarske Viktor Orban uputio je pisma čelnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta zbog ilegalne migracije, pre svega o vraćanju migranata u prvu tačku njihovog ulaska u EU.

Šef Orbanovog kabineta Janoš Lazar rekao je da će pitanje migranata takođe biti ključna tema na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske 1. jula, prenosi Tanjug.

Srpsko-mađarski odnosi značajno su se popravili proteklih nekoliko godina i u interesu je mađarske vlade da oni takvi ostanu, rekao je Lazar na redovnoj konferenciji za novinare u Budimpešti, preneo je MTI.

Lazar je rekao da će, prema najnovijim podacima, u prvim fazama, 16.000 migranata biti poslato u Mađarsku iz drugih članica EU.

Mađarska neće biti u mogućnosti da ih primi, rekao je Lazar, ističući da procene njihovog ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da bi ta cifra mogla da naraste na čak 200.000 migranata u drugoj polovini godine.

Vlada osporava obrazloženje za slanje tih migranata u Mađarsku, pošto su oni očigledno najpre ušli u EU iz Grčke, rekao je Lazar i dodao da je to mesto gde bi oni trebalo da budu vraćeni.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u Briselu da Mađarska ne može da primi više migranata.  

Migrante treba "izvoziti, pre nego uvoziti" u Mađarsku, rekao je Orban pred samit Evropske unije na temu migracije, prenela je agencija MTI.

Mađarska je protiv uvođenja evropskih kvota za migrante, rekao je Orban, dodajući da prijem migranata treba da bude dobrovoljan.

Izbeglicama treba pomoći "u ime hrišćanskog milosrđa", ali Mađarska mora da zaštiti svoje građane od ekonomskih migranata koji dolaze sa nadom u bolji život, istakao je Orban.

"Mi smo ljudi sa srcem, ali imamo i mozak, takođe, i to dvoje treba da budu u ravnoteži", rekao je Orban.

"Moramo da budemo trezveni i ne smemo da podlegnemo iskušenju lepih reči ili saosećanja", dodao je mađarski premijer.

Osvrćući se na činjenicu da je priliv ilegalnih migranata veći u Mađarskoj nego u Italiji ili Grčkoj, Orban je rekao da je "tim dvema državama dato 160 miliona evra (za ublažavanje problema izbeglica) dok je Mađarska primila 1,5 miliona".

"Ali mi nećemo moliti za novac. Ukoliko nam (novac) bude ponuđen, mi ćemo ga prihvatiti...ali ukoliko on ne stigne, mi ćemo braniti naše granice u svakom slučaju", kazao je Orban.

Mađarski premijer je, takođe, rekao da očekuje da se sadašnji priliv migranata nastavi u budućnosti, ocenjujući da ta tendencija nije podstaknuta "privremenom krizom" na Bliskom istoku.

Sistem socijalnih davanja u Evropi, posebno u Nemačkoj, smatra Orban, nastaviće da privlači milione u narednim godinama.

"Postoji samo jedno rešenje. Svaka (država) treba da zaštiti svoje granice. Ukoliko pomoć dođe, uradićemo to zajedno, u protivnom svaka država je sama za sebe. Granice moraju da budu zaštićene", dodao je Orban.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи