Читај ми!

Dodik: Rezoluciji ne donosi ništa dobro BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će neredne sedmice pozvati na konsultacije sve odgovorne nosioce vlasti u RS i predstavnike Srba u bosanskohercegovačkim institucijama o rezoluciji o Srebrenici. Ponovio je da je rezolucija neprihvatljiva i da ne doprinosi pomirenju u BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će obaviti konsultacije i sa političkim stranakama jer, kako je rekao, predložena rezolucija Velike Bitanije u kojoj se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, ne donosi ništa dobro Bosni i Hercegovini, prenosi Tanjug.

Predsednik RS očekuje da se sa predstavnicima Srba u vlasti BiH postigne dogovor i da se generalni sekretar UN-a obavesti da je ta rezolucija neprihvatljiva.

Dodik je potvrdio je da će 26. juna biti održana zajednička sednica vlada RS-a i Srbije na kojoj će, između ostalog, biti reči i o toj temi, prenela je Fena.

Predsednik Srpske misli da su Britanci već posredstvom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna koji je, kaže, "devastirao Dejtonski sporazum", destabilizovali BiH.

Takođe, Dodik je najavio će se pripremiti i rasprava u Narodnoj skupštini RS o većoj odgovornosti srpskih predstavnika u Savetu ministara BiH, dok za reformsku agendu tvrdi da određene stvari zloupotrebljava.

"Ta agenda je napisana daleko od BiH", kaže predsednik RS i dodaje da u BiH treba da se donose agende koje njoj odgovaraju.

"Bosanski jezik ne postoji"

Dodik tvrdi da ne postoji bosanski jezik, da to ne piše ni u entitetskom Ustavu, odnosno da odluka o bosanskom jeziku nigde ne postoji.

"Bošnjački narod je odluku da je to njihov jezik doneo unilateralno", naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Naveo je da nema ništa protiv da Bošnjaci pričaju i zovu svoj jezik kako žele, ali da ga ne mogu nametati nekom drugom.

Zbog toga, poručio je, nema potrebe da se bilo ko ljuti.

Inače, predstavnici Ministarstva prosvete i kulture RS tvrde da su škole u tom entitetu, uvodeći bošnjačkim učenicima u đačke knjižice "bošnjački jezik", umesto ranijeg termina "bosanski jezik", postupile na osnovu Ustava RS "poštujući tvorbena pravila srpskog jezika".

U Ustavu RS eksplicitno je utvrđeno: "Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda", navode iz entitetskog resornog ministarstva u odgovoru na pitanje Fene kako to da su đaci učili iz udžbenika "bosanskog jezika", a u đačke knjižice im je zaveden "bošnjački jezik".

"Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od srpski narod izvodi se ekvivalentan naziv srpski jezik, od hrvatski narod izvodi se ekvivalentan naziv hvatski jezik, a od bošnjački narod moguće je jedino izvesti naziv bošnjački jezik, a nikako nije moguće izvesti naziv bosanski jezik", piše u odgovoru Ministarstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се