Читај ми!

Bez dogovora Atine i kreditora

Ministri finansija evrozone na sastanku u Luksemburgu nisu našli rešenje za nastavak finansijske pomoći Grčkoj i sprečavanja da ta zemlja padne pod stečaj 30. juna. Grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorava da su pregovori Grčke i njenih međunarodnih poverilaca na ivici incidenta. Za ponedeljak je sazvan vanredan sastanak šefova država i vlada država članica zone evra u nastojanju da se dođe do nagodbe.

Čelnici Evrogrupe i Evropske komisije su u saopštenju posle sastanka podvukli da se i dalje želi opstanak Grčke u zoni evra i zatražili od vlade u Atini da hitno podnese "opipljive i ubedljive" dodatne predloge za dogovor, ali su predočili da će, u protivnom, biti razmotrene "i druge mogućnosti", prenosi Beta.

Jeron Dejsalblum, predsedavajući Evrogrupe koja okuplja ministre finansija evrozone i evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi rekli su novinarima da je još moguće doći do nagodbe kojom bi se "izbegao poguban ishod" i stečaj Grčke koja, bez tranše pomoći od 7,2 milijarde evra neće do kraja juna moći da plati dug od 1,6 milijardi evra Međunaodnom monetarnom fondu.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard na zajedničkoj konferenciji za štampu s Dejseblumom i Moskovisijem potvrdila je da bi u tom slučaju "za MMF to bio stečaj Grčke" i MMF više ne bi mogao da finansira potrebe vlade u Atini.

Kristin Lagard je ujedno potvrdila da MMF i dalje smatra da treba restrukturisati i dati olakšice za grčki dug od preko 300 milijardi evra, ali je naglasila da reforme grčke privrede i državne uprave, uz svođenje budžetskog deficita na razumnu meru moraju biti "ostvarljive i delotvorne".

Moskovisi je podvukao da grčka vlada "mora da ponudi razumne kompromise" i, isto kao i Dejselblum, rekao da su poverioci grčkog duga, EK, MMF i Evropska centralna banka, osetno umekšali prvobitne zahteve Atini za strukturne reforme i kresanje budžetskog deficita s ciljem da grčka privreda i finansije postanu održive.

Moskovisi je dodao da poverioci grčkog duga ne žele da prisile grčku vladu da napusti svoju humanitarnu i socijalnu politiku posebno za najsiromašnije slojeve stanovništva, ali traže da se uštede nađu tamo gde je moguće.

Šef Evrogrupe Jeron Dejsalblum je podvukao da su poverioci spremni "i na najgore scenarije" i upozorio da je veoma zabrinjavajuća činjenica da je samo u poslednja tri dana došlo do povlačenja uloga od ukupno dve milijarde evra iz grčkih banaka.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorava da su pregovori Grčke i njenih međunarodnih poverilaca na ivici incidenta.

"Ja sam upozorio moje kolege da ne razmišljaju na takav način", rekao je Varufakis nakon što je sastanak ministara finansija evrozone u Luksemburgu završen bez postizanja bilo kakvog sporazuma o grčkoj dužničkoj krizi.

Na pitanje novinara da li se na sastanku razgovaralo o grčkim predlozima, Varufakis je rekao da nije bilo nijednog jedinog komentara o tome, prenosi AFP.

"Naša strana je poslala snažan signal našim partnerima i institucijama predstavivši kompletan predlog koji bi, ako bi bio prihvaćen, mogao da reši grčku krizu u kratkom periodu", rekao je Varufakis.

Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se današnji sastanak ministara finansija evrozone smatrao poslednjom šansom za postizanje dogovora o reformama sa kreditorima, što je uslov dobijanja novog programa pomoći.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво