Читај ми!

Jakovčić: Rezolucija o Srebrenici u julu u EP

Hrvatski poslanik Ivan Jakovčić i inicijator predloga rezolucije o Srebrenici kaže da je Predsedništvo Evropskog parlamenta odlučilo da se u dnevni red plenarnog zasedanja u julu uvrsti predlog rezolucije o Srebrenici, u kojoj se institucije EU pozivaju da učine sve da se takav zločin više nikad ne ponovi.

U kabinetu hrvatskog poslanika Ivana Jakovčića, inicijatora predloga rezolucije, agenciji Tanjug rečeno je da ova odluka još nije formalna, jer se zvanični dnevni red utvrđuje neposredno pre sednice koja će biti održana od 7. do 9. jula u Strazburu.

U Nacrtu rezolucije, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje se da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice, grupno streljala više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, dok je oko 30.000 žena i dece proterano u akciji etničkog čišćenja.

"Ova tragedija koju je Haški tribunal kvalifikovao kao genocid, odigrala se u zaštićenoj zoni koju su proglasile Ujedinjene nacije, pa tako ostaje simbol nemoći međunarodne zajednice da interveniše u sukobima kako bi zaštitila nevine civile", stoji u tekstu.

Iako Nacrt rezolucije ističe primarnu odgovornost vojnog i civilnog rukovodstva RS, kaže se i da su "manjkavosti u procesu odlučivanja u EU i nedostatak istinske zajedničke spoljne i bezbednosne politike odigrale negativnu ulogu u sledu događaja".

U tekstu se naglašava da Evropski savet, Komisija i zemlje članice moraju da učine sve da se takav zločin nikad ne ponovi, a da prevencija genocida treba da bude među prioritetima evropske politike.

Nacrt rezolucije ističe značaj politike pomirenja i ukazuje na važnu ulogu koju u tome imaju verske institucije, mediji i obrazovni sistem.

Na kraju, od Evropskog saveta i Komisije se traži da na dvadesetogodišnjicu genocida u Srebrenici uputi jasnu poruku svim državama Zapadnog Balkana da imaju evropsku perspektivu i da podrže proces proširenja, između ostalog i kroz regionalnu saradnju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво