Читај ми!

Orić ostaje u pritvoru, čeka se srpski zahtev za izručenje

Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić, koji je juče uhapšen na aerodromu u Bernu po optužnici iz Srbije, saslušan je u Švajcarskoj. Orić će ostati u pritvoru do 14 dana.

Nekadašnjeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici saslušao je švajcarski tužilac, koji mu je predočio zbog čega je uhapšen i na osnovu kojih optužbi.

Orić će u ekstradicionom pritvoru ostati do 14 dana, a do tada će njegova odbrana imati rok da prikupi svu dokumentaciju po kojoj on ne bi trebalo da bude isporučen Srbiji.

Federalna pravosudna kancelarija Švajcarske saopštila je da će se Orić žaliti na izručenje Srbiji, javlja Tanjug.

Kancelarija je navela da će od Srbije tražiti da dostavi formalni zahtev za izručenje u roku od 18 dana, u skladu sa Evropskom poveljom o ekstradiciji.

Orićev zastupnik, švajcarski advokat Genel Metro, stupio je jutros u kontakt sa tužiocem, naveo je ranije Dnevni avaz.

Odbrana Orića tvrdi da je poternica zvaničnom odlukom Interpola u Lionu "skinuta", i da je Oriću već suđeno u Hagu za delo za koje ga terete srpske vlasti. Međutim, zločin za koji tužilaštvo sada tereti Orića nije bio u haškoj optužnici, iako je Hag sudio za druge zločine počinjene u Podrinju. 

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović kaže da je iznenađen hapšenjem Orića i da ta pravosudna institucija nije upoznata sa slučajem.

Najavio je da će u vezi sa tim razgovarati sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, koji u Sarajevu prisustvuje međunarodnoj konferenciji "Istraživanje, dokumentovanje i procesuiranje genocida u BiH".

"Zatražićemo da se taj predmet ustupi Bosni i Hercegovini", precizirao je Salihović.

Uoči početka konferencije, Vladimir Vukčević je novinarima rekao da "to ne bi komentarisao, da je procedura u toku, te da će se videti kako će to da završi", prenela je Fena.

Bez komentara u vezi s Orićevim hapšenjem bili su i visoki predstavnik Valentin Incko, predsednik Haškog tribunala Teodor Meron i šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, uz kratke opaske da u ovoj fazi ne mogu da komentarišu slučaj.

Ni Ministarstvo bezbednosti BiH do sada nije dobilo nikakvu zvaniču informaciju od Interpola Švajcarske o jučerašnjem hapšenju Orića u toj državi, potvrdio je novinarima u Sarajevu ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Advokatica Nasera Orića Vasvija Vidović rekla je za Fenu da nema novih informacija o hapšenju njenog klijenta, niti da se čula sa njim, a potvrdila je da se Orić nije javio ni porodici.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво