Читај ми!

Brisel odbacio grčki predlog

Evropska komisija saopštila je da nije zadovoljna novim grčkim planom reformi, navodeći da on ne oslikava ranije razgovore između Brisela i Atine.

Portparol Komisije Margaritis Šinas poručio je da je "lopta sada u dvorišu grčke vlade", budući da je Brisel odbacio plan koji mu je Atina dostavila dan ranije u pokušaju da obezbedi isplatu zaključane tranše iz paketa pomoći vredne 7,2 milijarde evra, navodi agencija Frans pres, prenosi Tanjug.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je, sa druge strane, odbacio predlog EU koji mu je prošle nedelje predstavio predsednik Komisije Žan-Klod Junker.

"Naš komesar za finansijska i ekonomska pitanja Pjer Moskovisi informisao je predstavnike grčke vlade da njihov najnoviji predlog ne oslikava razgovore između predsednika Komisije Junkera i premijera Ciprasa, niti razgovore Moskovisija i predstavnika zvanične Atine", naveo je Šinas.

"Nastavićemo sa razgovorima na tehničkom nivou u cilju premošćavanja razlika i stvaranja uslova za jednoglasni sporazum između svih 19 članica evrozone", dodao je Šinas.

Grčka petogodišnja dužnička kriza vratila se na velika vrata u globalni fokus u januaru, nakon što je Ciprasova partija Siriza odnela pobedu na izborima uz obećanje da će okončati bolne mere budžetske štednje koje su na snazi od 2010.

Vlada u Atini već četiri meseca pregovara sa kreditorima, kojima je ponudila reformu penzionog sistema, poreza na dodatu vrednost i povećanje primarnog budžetskog suficita, ali i zahtevala od kreditora otpis dela duga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара