Читај ми!

Britanski predlog rezolucije o Srebrenici pred Savetom bezbednosti

Velika Britanija sa partnerima u Savetu bezbednosti UN radi na usaglašavanju rezolucije povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici sa ciljem da se oda počast žrtvama i ohrabre dalji koraci ka pomirenju i boljoj budućnosti za BiH, saopštila je britanska ambasada u Beogradu.

Britanska ambasada navodi da "Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi proces izrade nacrta rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom će biti obeležena dvadeseta godišnjica od genocida u Srebrenici", ali da se "tačan sadržaj rezolucije još dogovara sa partnerima".

"Nadamo se da će se njom odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i svima onima koji su patili na svim stranama u ratu, te da će ohrabriti dalje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Ova godišnjica je takođe prilika za celu međunarodnu zajednicu da izvuče pouke iz jednog od najtužnijih trenutaka u istoriji UN i da naglasi našu odlučnost da se angažujemo na sprečavanju genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina", dodaje se u saopštenju koje prenosi Beta.

O najavljenoj rezoluciji pišu beogradski mediji. Pozivajući se na diplomatske izvore, list Danas navodi da je plan da rezolucija o Srebrenici bude usvojena uoči obeležavanja 20 godina od zločina, prenosi Tanjug.

List navodi i da u ovoj inicijativi, osim Velike Britanije, učestvuju i Holandija i SAD.

Blic piše da bi rezolucija o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija, mogla da napravi problem Srbiji. Ipak, kako navodi Blic, glavna meta ofanzive iz Londona je Republika Srpska i njen predsednik Milorad Dodik.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, u rezoluciji će biti navedeno da je u Srebrenici izvršen genocid, a Srbija neće biti direktno optužena za taj zločin, ali će na izvestan način bito dovedena u vezu s njim zajedno sa Republikom Srpskom.

Inače, Skupština Srbije usvojila je 2010, tokom vlasti koalicije DS-a i SPS-a Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Nevladina organizacija "Žene u crnom" predaće u četvrtak predsedniku i premijeru Srbije i republičkom parlamentu pismo u kome se zahteva da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво