Читај ми!

Migranti u raljama albanske mafije u Makedoniji

Albanska mafija u Makedoniji otima stotine migranata, koji spas iz ratom zahvaćenih zemalja traže bežeći preko te države do zapadne Evrope. Drže ih u jednoj kući u selu Vaksince, tuku ih i za njih traže otkup, piše britanski "Kanal 4".

Stotine migranata svakodnevno prolazi kroz Makedoniju i Srbiju kako bi se lakše i brže dokopali zapadne Evrope. Među njima su Sirijci, Iračani, Libijci, Jemenci. Oni plaćaju za taj put, međutim, mnogi od njih nikada i ne stignu do granice sa Srbijom, piše Kanal 4 (Channel 4).

Kako navode, pakao otmice počinje na graničnom prelazu Đevđelija, između Makedonije i Grčke. "Igra" je gotovo uvek ista: krijumčari u Makedoniju dovode grupu migranata, nakon čega ih ukrcavaju u teretne vozove. Kako piše Kanal 4, prevoze ih kao stoku širom zemlje, u vagonima u kojima je toplo kao u peći.

Umesto da ih prebace u Srbiju, njihov voz otima albanska mafija i odvodi ih u selo Vaksince, u kom se svojevremeno okupljala Oslobodilačka nacionalna armija.

U tom albanskom selu nalazi se kuća u kojoj drže zarobljene migrante: nekoliko malih soba u kojima je često toliko ljudi da ne može da se diše. Kad spavaju, leže jedni preko drugih jer inače ne bi bilo mesta.

Nemoguće je pobeći, jer oko kuće 24 sata kruži patrola naoružanih muškaraca. Na jednom video-snimku koji je dospeo u javnost, vidi se kako čuvari tuku migrante. Svi otmičari su naoružani noževima, neki čak i mačetama.

Jedini izlaz iz kuće je plaćanje otkupa od 500 do 1.000 evra. Od Sirijaca se traži najviše para jer mafijaši smatraju da su oni najbogatiji. Tek nakon isplate, mogu pešice da krenu ka granici sa Srbijom. 

Kako navodi Kanal 4, ovo je veoma unosan posao. Pritom, u regionu raste strah od moći veza te mafije i međunarodnog terorizma.

Meštani u Vaksincama su umorni od ovakvih dešavanja, piše Kanal 4, podsećajući na nedavne događaje u Kumanovu, kada je u obračunu terorista i makedonske policije stradalo 18 ljudi.

Ekipa britanske televizije je saznanja o otmicama prenela makedonskoj policiji, koja je obećala istragu. Za sada, međutim, bez ikakvih rezultata.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво