Читај ми!

Papa Franja u Sarajevu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poručio je iz Sarajeva da je dijalog najbitnija stvar i bosanskohercegovačkim političarima ukazao da su odgovorni za "plemeniti zadatak" da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći na čuvanju temeljnih ljudskih prava.

Papa Franja, koji je bio u jednodnevnoj državničkoj i pastoralnoj poseti Sarajevu pod motom "Mir vama", dočekan je ispred zgrade Predsedništva Bosne i Hercegovine. Tokom susreta sa državnim vrhon naglasio je da je radostan što je u gradu "koji je mnogo propatio u krvavim sukobima", ali koji je ponovo postao mesto dijaloga i suživota, prenosi Tanjug.

"U ovoj zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima i podsticaji kojima se to neguje ali i srdačni odnosi imaju važnost koja seže van granica BiH. Ovome se daje svedočanstvo celom svetu da je saradnja među religijama i te kako moguća, kako pluralizam može biti podstaknut za rešavanje najdubljih problema i kako se najdublje rane mogu zaceliti zajedničkim hodom", rekao je papa.

Sa poglavarom Rimoktaličke crkve saglasan je i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

"Treba poslušati Vas i Vaše reči i slediti ih uz nadu da će ljubav i razumevanje između različitih nacija i religija biti veće i bolje", poručio je Ivanić. 

Poseban utisak na papu je ostavio susret sa decom na aerodromu.

"Muslimani, katolici i ostale manjine – svi zajedno. Radosni. Puni nade", kaže papa i dodaje da su političari pozvani da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći da budu prvi koji će početi napredak.

Na taj način se, prema njegovim rečima, može izgraditi društvo u kojem će se rešavati problemi.

"Da bi se ovo ispunilo, preko je potrebna jednakost svih građana", smatra papa Franja.

Šef vatikanske države je naglasio potrebu za razgovorom, otkrivanje bogatstva svakoga, pritom poštujući svakog pojedinca, i podsetio da su otvorene i velike rane nedavne prošlosti, ali da se na budućnost "može gledati sa nadom", dok je za Sarajevo, ali i BiH, rekao da imaju poseban značaj za Evropu i ceo svet.

"Vekovima su ovde prisutne zajednice koje propovedaju različite vere, ponosne na svoju tradiciju. Ono predstavlja raskršće kultura i vera. To zahteva da se uvek grade novi mostovi kako bi se osigurali čisti i civilizovani odnosi", naglasio je poglavar Rimokatoličke države.

"Dolazim nakon istorijske posete Jovana Pavla Drugog i drago mi je da vidim napredak. Važno je ne zadovoljiti se postignutim i utvrditi kako učvrstiti dalji napredak. Saradnja međunarodne zajednice, posebno EU i svih država i organizacija", poručio je papa, koji smatra da je BiH deo Evrope, te da su samim tim "uspesi Evrope uspesi BiH".

Poglavar Rimokatoličke crkve se nakon obraćanja državnim vlastima, uputio ka Koševu, gde su ga čekali vernici sa tog podneblja.

Papa Franja je poručio sa stadiona, gde je služio misu pred gotovo 70.000 ljudi, da nikad više ne bude rata i da su te reči još jedan vapaj iz grada i zemlje koja je u nedavnoj prošlosti doživela strahovite ratne patnje.

"I u našem vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećeg svetskog rata, koji se vodi u 'delovima' pa se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima", rekao je Papa u svojoj propovedi.

Postoje neki koji bi namerno hteli stvarati i izazivati takvu klimu, posebno oni koji nastoje da izazivaju sukobe među različitim kulturama i civilizacijama i oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje, ukazao je vođa Rimokatoličke crkve.

Ali, upozorio je papa, rat podrazumeva decu, žene i starce u izbegličkim kampovima, podrazumeva prisilno napuštanje domova, razrušene kuće, ulice i privredne objekte, podrazumeva iznad svega tolike razorene živote. "Blago mirotvorcima", podsetio je papa na reči Isusa Hrista, koje su, dodao je, uvek vredan poziv.

"Stvarati mir svojevrsno je umeće. Blaženi su oni koji seju mir svagdašnjim radom. Upravo oni će se zvati sinovima Božjim. Mir je delo pravde. Novi zavet nas uči kako je savršeno delo pravde: ljubiti bližnjega svoga kao sebe samog. Istinska pravdenost bi bila – činiti osobi, narodu, sve ono što bih voleo da se čini meni i mom narodu", rekao je papa i pozvao na praštanje, mir i slogu, istakavši da je mir dar Božji.

Molio se za milost svima, za pravednost, stvaranje mira a ne rata i nesloge.

Misu su služile i desetine biskupa i veliki broj sveštenika iz BiH i drugih zemalja, učestvovala su i tri crkvena hora a pratio ih je veliki orkestar Oružanih snaga BiH.

Papa podržao međuverski dijalog u BiH

Poglavar Rimokatoličke crkve sastao se sa predstavnicima sve četiri verske zajednice u BiH - katolicima, pravoslavcima, muslimanima i jevrejima, kojima je obećao podršku u međureligijskom dijalogu.

Delegacije tih verskih zajednica tokom susreta u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru predvodili su vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazovih, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije i predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakub Finci.

"Dijalog je škola čovečnosti, faktor jedinstva koji pomaže da se izgradi društvo zasnovano na toleranciji i međusobnom poštovanju", rekao je papa.

Naveo je da ceni sve ono što su predstavnici verskih zajednica učinili do sada i da ih podržava u nastojanju oko izgradnje mira. "Ne dopustimo da se obeshrabrimo zbog poteškoća i nastavimo istrajno koračati putem oprostaja i poverenja. Izbegavajmo samosažaljenje i uzajmno optuživanje", poručio je papa Franja.

Dodao je da je Sarajevo u nedavnoj prošlosti bilo simbol rata i ratnih razaranja, ali je danas "evropski Jerusalim", jer svojom raznolikošću naroda može ponovo postati znak jedinstva, mesto u kojem različitost ne predstavlja pretnju, nego bogatstvo.

U ime muslimana u BiH, najmnogobrojnije verske zajednice, papu je pozdravio reis Kavazović, izrazivši duboko uverenje da je osnovni zadatak svih verskih lidera osmišljena borba protiv moralnog relativizma, a sve u korist širenja duha optimizma, pokajanja i nade.

"Sve nedorečenosti i kontroverze oko nerazumevanja savremenog evropskog identieta najneposrednije se odražavaju u BiH. Genocid koji je ovde počinjen nad bosanskim muslimanima i koji je presuđen u Međunarodnom sudu u Hagu, obavezuje sve nas da iznova ispitujemo našu veru i postojanje", rekao je Kavazović

Ispred Srpske pravoslavne crkve, druge po veličini verske zajednice u BiH, Papu je pozdravio vladika Grigorije.

"Došli ste u BiH i njenu prestonicu grad Sarajevo, zato što jednoj stradalnoj i napaćenoj zemlji želite da date podršku da se ponovo ispravi i pronađe ljudsko lice. Sarajevo koje ste posetili danas i Mostar u kome Vas očekujemo, su gradovi koji podsećaju na Jerusalim zato što su mesto stradanja", istakao je Grigorije.

Ocenivši da je dolazak pape u Sarajevo uteha posebno za katolike, Grigorije je istakao da ništa manju radost ne osećaju ni pravoslavni hrišćani u susretu sa poglavarom Rimokatoličke crkve.

Grigorije je rekao da u papi Franji vidi proroka kakvi su potrebni Crkvi, koji će "ukazivati na nedostatke i upućivati na istinu".

"Kao što znate mi smo, hvala Bogu, pre 20 godina izašli iz prethodnog rata, a nijedan pređašnji nas nije zaobišao. Još uvek pričamo o njemu kao da se juče završio. Razumljivo, jer donosi nesreću, ubistva, a ubica i žrtava ima na svim stranama. Nas posebno brine i sramoti činjenica da su u tom ratu ubijani i hrišćani i nehrišćani. Ova mesta još su puna jama", rekao je vladika Grigorije.

Citirajući srpskog nobelovca Ivu Andrića, vladika je rekao da je BiH "zemlja mržnje i straha", jer u BiH ima više ljudi koji žele da ubijaju ili budu ubijeni nego, po ljudstvu i prostranstvu, u mnogo većim slovenskim i neslovenskim zemljama.

"Istina je i to da, kada nestane zveket oružja i ratnih pokliča, mi nastavljamo da živimo u miru. U toj neobjasnjivoj stvarnosti, Bosna može biti lepa i divna zemlja zahvaljujcuhi upravo prožimanjima raznih religija i naroda", naveo je vladika i dodao da taj suživot, međutim, još nije postignut i da upravo u tome očekuje papinu pomoć.

Predsednik Međuregijskog veća i lider jevrejske zajednice u BiH Finci je rekao da je ta verska zajednica u BiH osnovana pre 450 godina.

"Nije bilo lako ostati na Blakanu 450 godina, na buretu baruta kako ga zovu, ali uz razumevanje i volju sve se može", rekao je Finci i dodao da je najvažnije poštovati jedne druge, ceniti svoje, ali i razumevati tuđe gledanje.

"Nećemo vas lagati jer nismo politčari, nije ovde med i mleko. Problema ima, ali smo spremni da ih rešavamo, i to možemo samo ako budemo radili zajedno. Radi se o problemima koje smo sami sebi stvorili pa ih sami moramo i prevazići", rekao je Finci.

Papa Franja završio je jednodnevnu posetu BiH, a upriličen mu je svečani ispraćaj na aerodromu. Članovi delegacije BiH i Vatikana zahvalili su mu na upućenoj poruci mira, saživota, dijaloga i međusobnog razumevanja. 

Mere bezbednosti u Sarajevu bile su na najvišem nivou, pa je tako oko stadiona bio raspoređen veliki broj policajaca i službi bezbednosti, javljaju lokalni mediji.

Sve u vezi sa ovim događajem u koji je, prema preliminarnim procenama, do sada utrošeno oko dva miliona konvertibilnih maraka odnosno milion evra, do tančina je isplanirano.

Zvaničnici iz verskog života već mesecima apeluju da ovu posetu, kao centar interesovanja svetske javnosti, treba vešto politički iskoristiti, kako bi BiH poslala poruku pomirljive i perspektivne sredine, sa evropskom perspektivom.

Poseta šefa vatikanske države bosanskohercegovačkoj prestonici najveći je događaj u godini kada se navršavaju dve decenije od Dejtonskog sporazuma.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво