Читај ми!

Skoplje, jačanje nacionalnog identiteta ili provociranje Atine

Sve dok nisu izbili nemiri na severu Makedonije, glavna tema u toj zemlji već godinama je projekat "Skoplje 2014". Iako je trebalo da bude završen pre godinu dana, zašto se kasni i kada će biti svečano otvaranje, ne spominje niko od nadležnih. U međuvremenu se znatno odstupilo od prvobitnog projekta - spomenika i skulptura je sve više.

Za šest godina, koliko traje izgradnja, centar makedonske prestonice potpuno je promenio izgled. Javnost i dalje polemiše šta je cilj - jačanje nacionalnog identiteta, provociranje Atine ili nešto treće.

Dok je nekim građanima to kontroverzan projekat koji je podelio stanovništvo više nego bilo šta do sada, drugima izgleda lepo.

"Ono što mi se ne sviđa je što ima previše spomenika", kaže stanovnik Skoplja.

Nove zgrade pozorišta, filharmonije, suda, muzeja, ali i desetine spomenika, statua, bronzanih skulptura, od antičkih kraljeva i generala do heroja iz Drugog svetskog rata.

Autorka najznačajnijih spomenika - Aleksandru Makedonskom i Filipu Drugom, i Porte Makedonije, još pre dve godine je završila svoj deo posla.

"Ovo je nacionalno bogatstvo kojim se mnogo dobija. Prethodno je Skoplje bilo prazno, nije imalo šta da se vidi. Gostima iz inostranstva nisam imala šta da pokažem, osim Kamenog mosta", kaže vajarka Valentina Karanfilova Stevanovska.

Profesor Arhitektonskog fakulteta u Skoplju Miroslav Grčev kaže da izbegava centar Skoplja "jer ne samo da ne liči na sebe, već ne liči ni na šta što je Skoplje bilo".

"Taj užasni kič, taj frankeštajn stil, to je lažna arhitrektura", ističe Grčev.

"Svako ima pravo da kaže šta misli, ali mislim da je u to mnogo umešana politika. Jer, mnogi mi krišom čestitaju na onome što sam uradila u ovom projektu. Mislim da će presudnu ocenu dati generacije koje dolaze", kaže Stevanovska.

Profesor urban-dizajna smatra da je reč o uništavanju izvornog arhitektonskog nasleđa i da ono što je izgrađeno poslednjih godina mora biti srušeno.

"Ja sam prepoznao ovaj politički kriminal po njihovim arhitektonskim i urbanističkim delima. Građevine ne umeju da lažu", kaže Grčev.

Kada bude završen, projekat "Skoplje 2014" koji je odavno probio ne samo vremenske rokove već i budžet drastično će promeniti izgled grada. Ne samo u odnosu na period pre razornog zemljotresa, već i na period posle 1963. godine kada je makedonsku prestonicu gradila cela tadašnja SFRJ.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се