Читај ми!

"Šatoraši" napustili Markov trg, sa Milanovićem u ponedeljak

Hrvatski ratni veterani, koji već 200 dana protestuju, povukli su se sa Markovog trga u Zagrebu. Dogovoren je sastanak sa Milanovićem za ponedeljak. Ranije danas, "šatoraši" su probili barikade ispred Crkve Svetog Marka, u kojoj je više od 150 veterana provelo noć. Milanović optužuje savetnika predsednice Kolinde Grabar Kitarović da učestvuje u protestima.

Hrvatski veterani povukli su se sa Markovog trga u Zagrebu i sada su u Savkoj ulici, gde protestuju više od 200 dana. Jedan od vođa skupa Đuro Glogoški rekao je da su veterani, nakon višečasovnih pregovora, prihvatili ponudu premijera Zorana Milanovića da se sastanu u ponedeljak u 10 časova, piše portal Indeks.

Ranije danas se oko 200 veterana sukobilo sa policijom. Probili su zaštitnu ogradu i policijski kordon, ne bi li stigli do crkve. Demonstranti su nasrnuli na policiju kada je pokušala da privede jednog od njih, piše Indeks.

Okupljeni su na policiju bacali baklje, posle čega se kordon povukao. Nije poznato koliko pripadnika snaga bezbednosti je bilo oko Markovog trga, ali je nakon sukoba sa "šatorašima" stiglo još pet marica.

Oko 14 časova bezbednosne snage ponovo su uspostavile kontrolu nad ulazom u Crkvu Svetog Marka. "Šatoraši" nisu mogli da probiju barikade, ali je policija ipak dozvolila da se veteranima u crkvi dostave hrana i voda, javili su hrvatski mediji.

Kako je javio Indeks, šef HDZ-a Tomislav Karamarko apelovao je da se na veterane ne primenjuje zakon, dok je veteran Đuro Glogoški pozvao policajce da otkažu poslušnost i pređu na njihovu stranu.

Hrvatski veterani smatraju da su im ugrožena prava i traže sastanak sa premijerom Zoranom Milanovićem. Zahtevaju i smenu resornog ministra Predraga Matića, jer su nezadovoljni njegovim radom.

Matić ih je jutros posetio u crkvi i obećao da će premijer u ponedeljak razgovarati sa njima, ukoliko napuste crkvu i uklone šatore. Veterani su odbili predlog i pozvali premijera da nađe vreme za njih.

Ministar Matić je novinarima ispred Crkve rekao da veteranima nije dat ultimatum, kako je to protumačeno. Naglasio je da veterani već dva puta nisu ispunili obećanje da će se skloniti sa ulica kada vlada povuče neke predloge zakona.

Do eskalacije protesta hrvatskih veterana došlo je sinoć, kada su se pridružili protestu radnika, a zatim ostali na Markovom trgu u centru Zagreba i nakon što su radnici otišli.

Pod pritiskom policije, povukli su se u obližnju Crkvu Svetog Marka odakle su sinoć poručili da neće otići sve dok ih ne primi premijer.

Policija je u nekoliko navrata pokušala da ih nagovori da izađu iz crkve. Čak je u jednom trenutku pokušala da uđe unutra, ali su sveštenici blokirali prolaz.

Odlučna da rasturi skup koji nije prijavljen, policija je građanima zabranila da veteranima donose hranu, vodu, ćebad. Veterani tvrde da su danas pokušali da prijave protest, ali da on nije odobren.

Predsednik udruženja pripadnika specijalne policije iz vremena rata Josip Klem u emisiji Hrvatskog radija rekao je da veterani strahuju za svoju sigurnost i da su pod stresom i iscrpljeni, prenosi Tanjug.

Porodice demonstranata, kao i dvojica HDZ-ovih predstavnika u Saboru, bivši resorni ministar Tomislav Ivić i Zvonimir Milas, pokušali su da uđu unutra, ali nisu uspeli. Prilaz crkvi nije bio dozvoljen ni novinarima.

Ispred Crkve Svetog Marka došla je i Hitna pomoć koja je prevezla tri učesnika protesta kojima je pozlilo.

Milanović: Hrvatska ne može biti policijska država

Premijer Zoran Milanović je na vanrednoj konferenciji za medije poručio da Hrvatska ne može biti policijska i špijunska država i optužio savetnika predsednice Kolinde Grabar Kitarović da učestvuje u protestima.

"Osoba koja je njen savetnik za veterane, od najvećeg poverenja, takav čovek aktivno učestvuje u protestima. Kako da to protumačim? Zaključite sami. To nije dobro", rekao je premijer, prenose hrvatski mediji.

Istakao je da ni u jednoj evropskoj državi ne može da se protestuje tako blizu zgrade vlade, kao i da ne pristaje na buku i galamu i da će se do zadnjeg dana svoje političke karijere boriti demokratskim sredstvima.

"Moram sa žaljenjem konstatovati da ima jedan broj ljudi u hrvatskoj politici koji bi hteli da je loše, koji bi hteli grčki scenario. Ništa od toga", naglasio je Milanović.

Takođe je ponovio svoj stav da iza svega stoji HDZ.

"To je očigledno – iz svakog gesta, grimase, reči, rečenice. To je čitavoj javnosti potpuno jasno", odgovorio je Milanović na pitanje ima li konkretne dokaze za to.

Istakao je da odluka o uklanjanju šatora u kojima ratni veterani protestuju duže od sedam meseci nije njegova, već da je to bila procena policije. Upozorio je da svi koji krše zakon moraju biti svesni da će se on primenjivati na njih.

"Ja mogu pozvati gospodu da za nekoliko dana razgovaramo u vladi. Ali ne danas, to je nemoguće", rekao je hrvatski premijer. 

Istakao je i da vlada brine o veteranima i da su njihova prava čuvana, a nekad i uvećavana, uprkos ekonomskoj situaciji.

"Ja sam za dijalog, javni dijalog, spreman iduće nedelje. Ovo mora prestati. Ovo će prestati kad to kaže predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ili kad to kaže predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko", tvrdi Milanović.

Grabar Kitarović: Zahteve veterana treba uzeti u obzir

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kaže da niko, pa ni hrvatski ratni veterani, ne može biti iznad zakona.

Ipak, dodaje Kolinda Grabar Kitarović, treba uzeti u obzir zahteve veterana koji već 222 dana protestuju, jer ne veruje da bi ratni invalidi mesecima demonstrirali, a da za to nemaju razloga.

Grabar Kitarović je rekla kako je njen savetnik za veterane Ante Deur stalno izveštava o protestu veterana i da je Deura poslala među demonstrante kako bi saznala šta se događa "na licu mesta".

Prema njenim rečima, treba da se sasluša i razgovara i da se proba da se "stvar reši na civilizovan, miran i dostojanstven način".

Hrvatska predsednica je istakla da događaji na Markovom trgu nisu dobri ni za unutrašnje stanje u Hrvatskoj, ni za međunarodni ugled zemlje zbog čega je prethodne večeri pozvala sve odgovorne na dostojanstveno ponašanje, mir i na rešavanje otvorenih pitanja kroz dijalog.

Na pitanje ko je odgovoran za eskalaciju braniteljskog protesta, Grabar Kitarović je odgovorila da "ne bi o tome prosuđivala".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво