Austrija, dečak osuđen zbog terorizma

Pokrajinski sud u Sankt Peltenu osudio je jednog 14-godišnjaka na zatvorsku kaznu zbog zločinačkog terorističkog udruživanja i navođenja na sprovođenje terorističkog krivičnog dela.

Đak iz Sankt Peltena, koji će za par dana napuniti 15 godina, prema njegovom advokatu Rudolfu Majeru priznao je krivicu, javlja Tanjug.

Suđenje je, zbog činjenice da se radi o maloletniku, a i priznanja, održano bez prisustva javnosti.

Sudija Markus Grinbergerje izrekao kaznu od dve godine zatvora, od kojih je osam meseci obavezno.

Grinberger je obrazložio da je otežavajuća okolnost bila činjenica da se radi o dva krivična dela, a olakšavajuća priznanje, kao i da je do krivičnog dela mladić bio nekažnjavan.

Istakao je da je sud bio pred dilemom koju kaznu da izrekne za nameru 14-godišnjaka da u vazduh digne bečku železničku stanicu "Vestbanhof", za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Sudija je opomenuo mladića da se naredne tri godine ponaša u skladu sa zakonom, i tesno sarađuje sa nadležnim ustanovama i psihijatrom.

Ukoliko ne bude bilo tako, zatvorska kazna od osam meseci biće preinačena u dužu.

Mladić turskog porekla uputio se prošle jeseni u Beč s namerom da digne u vazduh bečku železničku stanicu.

Dečak se o načinu izrade bombe informisao preko interneta, ali nije uspeo da svoju nameru sprovede u delo jer je njegov nestanak prijavila porodica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи