Hrvatska očekuje izručenje Kapetana Dragana do 15. jula

Hrvatska očekuje da joj Australija izruči Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, do 15. jula, saznaje "Hina" u Ministarstvu pravosuđa.

Detalji izručenja još nisu poznati, ali se zna da bi Dragan Vasiljković trebalo da bude predat splitskom Županijskom državnom tužilaštvu koje protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, navodi Tanjug.

Prema uobičajenoj proceduri, Vasiljkovića bi prvo ispitali splitski istražitelji, koji bi potom od splitskog Županijskog suda trebalo da traže da mu se odredi istražni zatvor gde bi čekao suđenje.

Po Vasiljkovića, koji se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tokom rata u Hrvatskoj, u Australiju će otići naoružani hrvatski policajci koji će uz njega biti na putu do Hrvatske.

Prema nezvaničnim informacijama, istraga protiv Vasiljkovića je pri kraju i protiv njega bi uskoro trebalo da bude podignuta optužnica, ako u istrazi ne budu predloženi novi svedoci ili dokazi.

Ostojić: Izručenje Vasiljkovića po pravilima

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je da će policija u skladu s pravilima odraditi svoj deo posla oko najavljenog izručenja Hrvatskoj iz Australije jednog od vođa srpskih paravojnih jedinica tokom rata 90-ih.

"Načelno mogu reći da se realizacija takvih stvari rešava preko Interpola. Siguran sam da će policija svoj deo posla napraviti kako pravila nalažu, što znači od obaveštenja do realizacije sa svojim kolegama u Australiji", rekao je Ostojić novinarima u Zagrebu.

Direktor policije Vlado Dominić izjavio je da su pripreme za Vasiljkovićevo izručenje počele i da je hrvatska policija u kontaktu s kolegama iz Australije.

"Pregovaramo o datumu odlaska naših policajaca u Australiju i povratka Vasiljkovića u Hrvatsku. Sve radimo u kontaktu s Interpolom", rekao je Dominić.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Australijska vlada je tek u novembru 2012. donela odluku da će Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnet 2005.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво