Dan mladosti obeležen u Kumrovcu

Više od šest hiljada poštovalaca predsednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita, među kojima je bio i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, okupilo se u njegovom rodnom mestu Kumrovcu, na obeležavanju nekadašnjeg Dana mladosti, koji se u SFRJ 25. maja slavio u čast Titovog rođendana.

Na svečanosti ispred Titove kuće Stjepan Mesić, koji je i počasni predsednik Saveza antifašista Hrvatske, poručio je da pravu istinu treba prenositi generacijama koje dolaze i upozorio da će Evropa biti u velikim problemima ako na vreme ne shvati i ne spreči "galopirajuću fašizaciju u Evropi", prenosi Beta.

Načelnik Opštine Kumrovec Dragutin Ulama rekao je da je se "velika istorijska ličnost rodila u mestu od 300 stanovnika" i poručio da Kumrovec želi da se pozicionira kao mesto prijateljstva, mira i saradnje među narodima u regionu i Evropi".

Prema procenama organizatora i policije, programu ispred Titove rodne kuće, uprkos lošem vremenu i kiši, prisustvovalo je između šest i sedam hiljada ljudi. Mnogi od njih nosili su Titove slike, pionirske kape i crvene marame, a na jednom od transparenata je pisalo: "Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži".

Ovogodišnja manifestacija Dan mladosti održana je tradicionalno pod geslom "U mladosti je radost - u radosti je mladost" i, kako su istakli organizatori iz Opštine Kumrovec, u godini kad se obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom i 35 godina od smrti Josipa Broza Tita.

Posetioci tokom celog dana mogu da vide i izložbu Pokloni Josipu Brozu Titu iz Vile Zagorje, koja predstavlja 105 doniranih predmeta koje je Josip Broz Tito primio 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Oni su iz kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović dati Muzejima Hrvatskog zagorja.

Među njima je i Titova bista koju je po preuzimanju dužnosti Kolinda Grabar Kitarovićeva uklonila iz predsedničke rezidencije na Pantovčaku u Zagrebu. Iako je bista godinama izazivala polemike u javnosti, dosadašnji predsednici Hrvatske, među kojima i prvi predsednik Franjo Tuđman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice iz koje dolazi i nova predsednica, nisu želeli da je uklone iz predsedničkih dvora.

Potez predsednice Hrvatske izazvao je brojne kritike, a Savez antifašističkih boraca Hrvatske nedavno je zbog toga odbio njeno pokroviteljstvo nad obeležavanjem 70. godišnjice pobede nad fašizmom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво