Uhapšen jer je istakao ratnu zastavu BiH

Predsednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić uhapšen je u Banjaluci nakon što je ispred gradske Skupštine istakao ratnu zastavu Armije BiH, prenose "Nezavisne novine". Milorad Dodik ističe da je ratna zastava Armije BiH neprijateljska za Republiku Srpsku i za srpski narod.

Sejfudin Tokić je na poslednjim izborima bio kandidat za predsednika Republike Srpske, prenosi Tanjug.

Tokić je taj čin, čiji je povod 23. godišnjica prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjenje nacije, najavio ranije, kao i isticanje zastave i u drugim gradova BiH.

Na mestu incidenta se, prema pisanju banjalučkog dnevnika, pored pripadnika policije nalazi i veliki broj novinara i građana.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović osudila je Tokićev postupak i navela da svako treba da zna da u Srpskoj "vlada red i mir", kao i da je policija "sigurno imala opravdan razlog za hapšenje Tokića".

Predsednica vlade naglasila je da Tokićevi postupci dovoljno govore o njemu, ali da je to mnogo manje važno od činjenice da je ovo pokušaj unošenja nemira u RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je to pokušaj provokacije i da je bilo logično da Sejfudin Tokić, predsednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, koji je na poslednjim izborima bio kandidat za predsednika Republike Srpske, bude priveden.

Dodik je rekao da je ratna zastava Armije BiH neprijateljska za Republiku Srpsku i srpski narod i da je tu zastavu "izmislio" Alija Izetbegović.

"Zastava RS postoji kao zastava srpskog naroda na ovim prostorima, nije izmišljena, za razliku od ratne zastave Armije BiH koju je izmislio Alija Izetbegović i od koje su mnogi Srbi stradali i naravno da je provokacija kad dođete ispred parlamenta RS i pokušate da skrenete pažnju na takav način", rekao je Dodik.

Dodaje da sad treba videti kakve sankcije mogu da se izreknu.

"Takve događaje ćemo morati da sankcionišemo u formi krivične odgovornosti za uznemiravanje javnog reda, čak i širenja mržnje", rekao je Dodik i dodao da ta zastava ne može biti kompatiblina sa onim što osećaju Srbi u Republici Srpskoj.

Istakao je da Srbi ne nose zastavu RS po Federaciji i ne nameću je.

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво