Mektić: Istraga će utvrditi istinu o napadu u Zvorniku

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je napad na Policijsku stanicu u Zvorniku teroristički čin i da će pravu istinu utvrditi istraga.

Dragan Mektić je, posle sednice Saveta ministara rekao da će Parlamentu BiH biti predloženo da usvoji zaključak o smirivanju tenzija i poukama kako da se spreče slični događaji, prenosi Tanjug.

Savet ministara BiH u četvrtak je upoznat sa informacijama o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku i akciji MUP-a Republike Srpske kodnog naziva "Ruben", u kojoj je uhapšeno više osoba pod sumnjom da su spremali terorističke napade u RS.

Informacije su Savetu dostavili Ministarstvo bezbednosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice.

"Postoji opis događaja, ali je suština da se utvrdi da li postoji pozadina svega toga, da li postoje lica koja su to organizovala, nagovarala, podstrekavala i, eventualno, finansirala", rekao je Mektić.

Neophodno je, ističe, izvršiti potrebna veštačenja da bi mogao da bude dat konkretan odgovor na ova pitanje.

Ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Semiha Borovac rekla je da je ovo Ministarstvo trebalo da ispita da li je tokom akcije "Ruben", gde su uhapšeni pripadnici selefijskog pokreta, došlo do eventualnog narušavanja i ugrožavanja ljudskih prava povratničke populacije, što su tvrdili pojedini bošnjački političari.

"Dobili smo informaciju od Specijalnog tužilaštva i MUP-a Republike Srpske da nije bilo primedbi na način sprovođenje akcije i ponašanje pripadnika MUP-a Srpske. Međutim, nismo dobili traženi odgovor na pitanje da li je, eventalno, bilo narušavanja ljudskih prava povratničke populacije. Stoga smo zaključili da nismo dobili adekvatan odgovor", istakla je Borovčeva.

Kako je navela, u tom Ministarstvu smatraju da je ova policijska akcija narušila pravo povratničke (bošnjačke) populacije na njihovu ličnu i kolektivnu bezbednost pa će sa tom informacijom upoznati ombudsmana za ljudska prava a na njemu je da li će preduzeti određene aktivnosti.

Cvijanović: Preuranjena rasprava o Zvorniku i akciji "Ruben"

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je nelogično to što je Savet ministara BiH razmatrao informacije o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i akciji "Ruben", u kojoj su hapšeni osumnjičeni za planiranje terorističkih akata, dok se ne dobije dovoljno činjenica o tim predmetima.

"Trebalo je da sačekaju da im nadležni organi dostave zaključke. Iznositi odgovore da je bilo koja policijska akcija usmerena protiv neke etničke grupe ili povratničke populacije je nešto što samo doprinosi neredu u ovoj zemlji. To su usiljene i prenaglašene kvalifikacije koje nisu osnovane", istakla je Cvijanovićeva, a prenosi RTRS.

Kako je naglasila, iritira to što građani nisu dobili jasan signal od svih političkih partija da osuđuju terorizam i da su na strani onih koji se bore protiv terorizma, već neki pokušavaju da nađu određene izgovore.

Cvijanovićeva je dodala da policija ima pravo da radi svoj posao i, po određenim saznanjima, proveri svakoga ko predstavlja rizik za bezbednost društva.

"Akcija 'Ruben' je još uvek otvoren predmet i ne znam zašto bi ga razmatrao Savet ministara", istakla je premijerka RS.

U napadu koji se dogodio krajem aprila ubijen je jedan, ranjena su dva policajca, a napadač Nerdin Ibrić likvidiran je u razmeni vatre sa policajcima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво