"Sukobi u Kumanovu kriminal, ne etnički sukobi"

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su na plenarnom zasedanju u Strazburu o aktuelnoj situaciji u Makedoniji, tokom koje su rekli da su zabrinuti zbog političke krize u toj zemlji i pozvali EP da podrži Makedoniju na putu ka EU.

Debata je započeta čitanjem izjave visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mongerini u kojoj se navodi duboko žaljenje zbog skorašnjih oružanih sukoba i poginulih u Kumanovu koji se ne mogu posmatrati kao etnički sukobi, već kao delo kriminalnih grupa, prenosi Beta.

Debata o Makedoniji u EP održava se dan posle sastanka makedonskog premijera Nikole Gruevskog i lidera najveće opozicione partije Nikole Zaeva u Strazburu.

Tokom desetočasovnog razgovora makedonskih lidera sa evropskim komesarom Johanesom Hanom i trojicom evropskih poslanika nije postignut napredak u približavanju stavova dve strane.

Evropski poslanici su zabrinuti zbog duboke političke krize u kojoj se zemlja nalazi i pozvali sve političke aktere u Makedoniji da pokažu političku odgovornost.

Kao pozitivan pomak ka vraćanju poverenja u političke institucije ocenjene su ostavke dvoje makedonskih ministara i šefa bezbednosne službe. Mogućnost da građani, kako na strani vlasti, tako i opozicije, slobodno izraze svoje stavove ocenjene su kao pozitivne.

Predstavnik najveće političke grupe u EP EPP Edvard Kukan pozvao je EP da podrži Makedoniju na njenom putu ka EU i dodao da pristup ove zemlje Uniji može biti najbolje rešenje rastućih problema u Makedoniji.

"Posle tragičnih događaja u Kumanovu vidimo koliko situacija u Makedoniji može biti opasna. Potrebno je sprovesti nezavisnu istragu o ovim događajima, kao i aferama koje potresaju makedonski politički vrh" izjavio je Kukan.

Slovenački poslanik Ivo Vajgl založio se za to da se što pre obnove pregovori sa Makedonijom, kao i rešavanje "apsurdnog" makedonsko-grčkog spora oko imena.

"Nažalost u toku ove debate moramo raspravljati i o nekim drugim temama. Etnička borba u Kumanovu i granični problemi tipični su za ovaj deo Balkana, u pitanju je islamski šovinizam. Makedonija je pod velikim uticajem Rusije", izjavio je Vajgl.

Austrijska poslanica Elrike Lunaček izjavila je kako je šokirana ubistvima u Kumanovu.

"Mora se sprovesti nezavisna istraga o tome šta se tamo dogodilo. Moraju se ispitati optužbe da je Nikola Gruevski, uz rusku podršku, inscenirao oružane sukobe", izjavila je Lunaček.

Evroposlanici pozvali su da se što pre odblokiraju pristupni pregovori sa Makedonijom.

Tokom debate poslanici su ukazivali na to da ova zemlja već deset godina stagnira u evropskim integracijama i da je normalno da se u tako dugačkom procesu izgubi politička ravnoteža.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво