Gruevski na kontramitingu: Nema povlačenja, nema predaje

Pristalice Nikole Gruevskog okupile su se u Skoplju gde je održan miting "Makedonija je snažna". Makedonski premijer je opozicionom lideru Zaevu poručio da je večerašnji skup podrške vlasti dokaz da nije uspeo da je sruši montiranim snimcima i terorističkim bandama. Opozicija kampuje ispred Sobranja. Sastanak četvorice makedonskih političkih lidera, uz posredovanje EU i SAD, okončan je bez dogovora.

22.00 - Masovni miting vlasti pod nazivom "Makedonija je snažna" završen je bez incidenata. 

21.30 - Gruevski: Makedonija ne može da dozvoli da Zaev postane premijer.

21.10 - Premijer Nikola Gruevski se obraća prisutnim građanima.

20.10 - Pod motom "Makedonija je snažna" počeo kontramiting u Skoplju.

19.20 - Sve više pristalica premijera Gruevskog u centru Skoplja.

17.30 - Pristalice VMRO-DPMNE dolaze u Skoplje na miting podrške Gruevskom. Opozicioni mediji pišu o pritiscima kojima su izloženi radnici javnih preduzeća kako bi došli na skup. Vladajuća stranka demantuje te navode.

16.10 - Sastanak okončan bez dogovora o mogućnostima za rešenje političke krize. Zaev izjavio da SDSM insistira na novoj vladi, bez obzira na to da li će biti prelazna, ekspertska ili politička.

14.30 - Počeo sastanak lidera četiri najuticajnije političke stranke u Makedoniji, uprkos najavama da će posrednici iz SAD i EU teško uspeti da izdejstvuju bilo kakav napredak. 

Makedonskom himnom i minutom ćutanja za policajce koji su prošlog vikenda poginuli u Kumanovu, u Skoplju je počeo miting podrške vlasti i premijeru Nikoli Gruevskom, čiju ostavku traži opozicija.

Miting je održan pod sloganom "Makedonija je snažna", a okupljeni na trgu ispred zgrade Sobranja uzvikivali su "Nikola, Nikola", noseći državne zastave Makedonije i Srbije.

Miting je počeo pozivom spikera SDSM-u da se vrate u parlament. Gruevski je na miting došao sa suprugom Borkicom, a pored njega je i bivša ministarka policije Gordana Jakulovska, koja je prošle sedmice podnela ostavku na tu poziciju.

Makedonski premijer je sa skupa poručio lideru opozicionog SDSM-a Zoranu Zaevu da je večerašnji miting podrške vlasti dokaz da nije uspeo da je sruši montiranim snimcima i terorističkim bandama.

"Mislili ste da ćemo pokleknuti, ali večeras ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna", rekao je Gruevski.

"Nema povlačenja, nema predaje", rekao je Gruevski i dodao da je herojstvo policajaca poginulih u obračunu sa naoružanim teroristima 9. maja u Kumanovu primer za to kako se voli Makedonija. Makedonija, istakao je, nisu ni Nikola Gruevski ni Zoran Zaev – ovo je Makedonija.

"Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera koji od naroda javno traži da savija kičmu, već mora da ima premijera koji će se boriti da nađe dostojanstveno rešenje za probleme", naveo je Gruevski.

On je optužio Zaeva da na destruktivan način i destabilizacijom želi da se dokopa vlasti.

"To je čovek koji nema svoj stav i vodi ga međunarodni milijarder koji kontroliše polovinu medija u Makedoniji, pa misli da sa svojim parama može da gospodari narodom", rekao je Gruevski.

Makedoniji, dodao je, ne treba premijer koji "besramno krade i laže, šuruje sa stranim službama, stavlja im se na raspolaganje i hoće vlast". "Kao takav ne samo da neće biti premijer, nego ni gradonačelnik", naveo je Gruevski.

Osvrnuvši se samokritički na devet godina vladavine svoje partije, Gruevski je priznao da je sigurno bilo i grešaka.

"Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama, onda ništa nismo naučili", rekao je premijer. Dodao je, međutim, da Zaev ne želi naprednu Makedoniju.

"Ni njegov scenarista to ne želi. Oni hoće vlast po svaku cenu. Zamislite premijera kog je na vlast dovela strana služba koja o njemu ima iste snimke", naveo je Gruevski.

Skup je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije, parkirani su bili i vodeni topovi i hameri. Sve je učinjeno kako bi se napravila tampon-zona između Sobranja i sedišta Vlade Makedonije, gde od sinoć, posle mitinga opozicije, kampuju pristalice opozicione SDSM Zorana Zaeva. Oni su rekli da odatle neće otići dok Gruevski ne podnese ostavku.

Pristalice vlasti i opozicije spore se na čijem mitingu je bilo više ljudi, prenose makedonski mediji.

Bez dogovora na sastanku 

Predsednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, SDSM-a Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači ni na drugom sastanku, kojem su posredovale diplomate iz EU i SAD, nisu uspeli da pronađu izlaz iz političke krize u kojoj se Makedonija nalazi već mesecima.

Nakon sastanka, Zoran Zaev je novinarima rekao da njegova stranka ostaje pri zahtevu da se formira prelazna vlada, ali bez Gruevskog.

Lider SDSM-a je potvrdio da će sutra otići u Strazbur i da tamo očekuje da će čuti konkretne predloge za rešenje političke krize, kao i da je naredni sastanak "četvorke" dogovoren za 26. maj.

Objasnio je da su sve stranke učesnice na sto stavile svoje predloge tema za razgovor, ali da ništa od toga nije otvoreno jer je, kako je rekao, prethodno neophodno ispuniti neke uslove, a to je da svi učesnici budu ravnopravni u dijalogu i garancije da će biti sprovedeno ono što bude dogovoreno.

"Očigledno je da za sada dogovora nema", rekao je Zaev i dodao da SDSM insistira na novoj vladi bez obzira na to da li će ona biti prelazna, ekspertska ili politička.

I prethodni sastanak, održan u petak, nije bio uspešan, pošto su Gruevski i Zaev ostali čvrsto pri svojim viđenjima rešenja krize.

Zaev je, na novom sastanku, bio jači za veliki miting koji je u nedelju uveče održan u Skoplju, ali još nedovoljno snažan da natera Gruevskog da podnese ostavku.

Premijer Makedonije pak očekuje da će se večeras, ispred Sobranja, okupiti više ljudi nego prethodne večeri, čime bi, bar na neko vreme, zadržao relativnu stabilnost u svojim redovima.

Pokušajima da makedonske političare "privedu" rešenju krize posreduju ambasador SAD Džes Bejli i EU Aiva Orava.

Delimično, rešenje krize u Makedoniji zavisiće i od dvojice albanskih lidera, komandanta Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija i šefa Demokratske partije Albanaca Menduha Tačija, čija politička budućnost u velikoj meri zavisi od ishoda krize.

Ahmeti i Tači su pod velikim pritiskom Albanaca zbog niza nejasnoća oko akcija policije u Kumanovu, ali, još značajnije, zbog optužbi da ni na koji način ne predstavljaju albanske interese.

Gruevski, koga je donekle podržao Ahmeti, predložio je da se kriza u Makedoniji reši formiranjem radnih grupa koje će otkloniti sve postojeće nedoumice, uključujući i istragu o aferi prisluškivanja oko 20.000 ljudi.

Zaev, čije je stavove ojačala masa demonstranata na ulicama Skoplja, traži formiranje prelazne vlade i stvaranje preduslova da se u dogledno vreme održe normalni izbori i, nakon toga, reše afere. 

U Skoplju je juče održan antivladin miting na kome se insistira na ostavci Gruevskog, a posle zvaničnog dela skupa grupa građana je prenoćila ispred zgrade Vlade Makedonije.

Gruevski je u subotu u više intervjua na državnim medijima poručio da ne namerava da podnese ostavku jer to smatra kukavičkim činom.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво