Makedonija možda i bez prava na početak pregovora

Austrijski ambasador u Skoplju Tomas Mihael Bajer rekao je da će neke zemlje članice EU, ukoliko se ne popravi političko stanje, tražiti da se Makedoniji oduzme preporuka za početak pregovora za članstvo.

Upitan kakve su šanse da Makedonija izgubi preporuku za pregovore sa EU u oktobru, ambasador Tomas Mihael Bajer je rekao da šanse za to definitivno postoje.

"Mogu da kažem da znamo da će neke zemlje članice u Briselu zatražiti takav odgovor ukoliko se politička situacija ne popravi", rekao je Bajer u intervju za Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, prenosi Tanjug.

Istakao je da je Austrija protiv oduzimanja preporuka za pregovore jer smatra da je reč o kontinuitetu, da u Makedoniji dugo traje nešto što ne treba da bude prekinuto pošto će, ako se preporuka jednom oduzme, biti jako teško da se ponovo vrati.

"To će doneti mnogo opasnosti samoj Evropskoj uniji jer ćemo se suočiti sa situacijom kakvu do sada nismo imali a to bi moglo da donese opasnost i zabrinutost po stabilnost regiona. Mislimo da preporuke treba posmatrati u kontekstu koji nije povezan samo sa unutrašnjim događanjima u ovoj zemlji već u kontekstu onoga što se dešava na Balkanu i što bi moglo da se desi ukoliko preporuka bude povučena", rekao je Bajer.

Austrijski diplomata, međutim, smatra da s obzirom na to da se radi o vrlo širokom obimu događanja koje treba vrlo pažljivo razmatrati, za Beč bi, kako kaže, bilo daleko lakše ukoliko bi od makedonske strane dobili nekakav odgovor, ili makar signal da postoji način za nekakvo približavanje stavova i prevazilaženja krize.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво