Gruevski i Zaev, bitka za Makedoniju

Teške optužbe opozicije na račun vlade Nikole Gruevskog, uključujući i raspirivanje međunacionalnih tenzija. Veliki pritisak na albanske stranke da izaberu strane u političkom sukobu čije bi rešenje moglo da počne već za vikend, najavljenim velikim demonstracijama u Skoplju.

Pristalice i protivnici vlade Nikole Gruevskog već se danima spremaju za najavljene velike skupove u centru Skoplja, posle kojih će biti izvesnije koja će snaga prevagnuti u već mesecima dugoj borbi za primat na tamošnjoj političkoj sceni.

Jednako snažne tenzije vladaju i na albanskoj političkoj sceni, gde obe uticajne stranke, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca, pokušavaju da se izvuku iz senke koju su na njih bacili nedavni sukobi u Kumanovu i nedovoljno jasne uloge lidera u tim događajima.

Da stvar bude komplikovanija po njih, lider makedonske opozicije Zoran Zaev objavio je u petak seriju prisluškivanih telefonskih razgovora tokom kojih sada već bivša ministarka policije Gordana Jankulovska sa takođe bivšim šefom tajne policije Sašom Mijalkovim, Albance naziva "Šiptarima", tvrdeći da bi ih Makedonci "sredili za sat vremena".

Rečnik visokih zvaničnika vladajuće VMRO-DPMNE je odmah u prilično lošu situaciju "izbacio" koalicionog partnera, Ahmetija, koji je veštim manevrima uspeo da izbegne direktno mešanje u kumanovsku krizu, iako su među pripadnicima oružane grupe bila najmanje dva njegova nekadašnja bliska saradnika.

Na ruku mu je, u izvesnoj meri, išla i taktika međunarodne zajednice, koja je u četvrtak na susretu lidera četiri najuticajnije stranke u Makedoniji odlučila da najteže tačke političkog dogovora ostavi Gruevskom i Zaevu, dok su Tači i Ahmeti, kako se čini, stajali po strani.

Ozbiljne optužbe stižu i iz tabora Nikole Gruevskog, pa su provladini mediji objavili teoriju o "saradnji Zaeva sa stranim službama radi stvaranja bezbednosne krize i nasilnog rušenja vlasti".

Međunarodni posrednici, ambasadori SAD i EU, Džes Bejli i Aiva Orav, nisu uspeli da postignu napredak tokom susreta lidera, pa će stvari, prema dobroj balkanskoj tradiciji, biti najverovatnije rešene na ulici.

Opoziciona Socijaldemokratska stranka, kojoj su se, u međuvremenu, pridružile brojne manje stranke, nevladine organizacije i udruženja studenata, proteste protiv Gruevskog počinje u nedelju, kada će u Skoplje, bar prema najavama, doći "pola Makedonije".

Demonstranti, njih bar 4.500, najavili su da će na ulicama ostati sve dok Gruevski ne ode sa vlasti.

Jednako masovan skup najavljuje i VMRO-DPMNE, na čijem se kontramitingu u ponedeljak očekuje 100.000 ljudi, što suštinski predstavlja pokazatelj da se Gruevski neće lako odreći vlasti.

Ako je za utehu Makedoncima, obe strane su obećale mirne skupove, razmenjujući, međutim, optužbe da rivali spremaju incidente.

U prošlosti, demonstracije u Makedoniji prolazile su bez nasilja i u mnogo "eksplozivnijim" situacijama nego što je promena vlasti, pa je tako dan uoči početka rata 2001. godine desetak hiljada Albanaca u centru Skoplja uzvikivalo: "UČK, UČK".

Tokom prošlonedeljnih antivladinih protesta, međutim, povređeno je tridesetak ljudi, mahom policajaca, posle incidenata za koje nije sasvim jasno kako su počeli.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво