Kriza uzima danak makedonskom turizmu

Turistički radnici u Makedoniji poručuju političarima da smanje tenzije, jer će u protivnom stradati mnogi sektori makedonskog turizma, objavili su mediji u Skoplju.

Neki strani turistički operateri, posebno oni iz Srbije i Hrvatske, prepolovili su grupne aranžmane, ali, prema rečima turističkih radnika, stanje za sada nije alarmantno, preneo je Tanjug.

Uprkos tome, danas će se sastati kako bi razgovarali o aktuelnom stanju, pre svega o načinu na koji prevazići ovaj problem.

"Iz Srbije i Hrvatske ima otkazivanja grupnih tura, ali aranžmani iz Holandije i Belgije koji su zakazani pre dva meseca nisu otkazani. Danas dolaze dva aviona sa turistima iz Holandije. Otkazivanje iz Srbije se najviše oseća zbog blizine sa Makedonijom, ali oni i nisu najbrojniji turisti od kojih zavisi sezona. U maju neće biti drastičnog pada u odnosu na prošlu godinu, a za dalje ćemo videti ", rekao je Krsto Blaževski, predstavnik makedonske turističke agencije.

Prema rečima direktora Agencije za promociju i podršku turizma Kristijana Džambazovskog, makedonski turizam se suočava sa situacijom u kojoj razni mediji iznose svoju interpretaciju stanja što izaziva nesigurnost kod stranih partnera i dovodi do otkazivana organizovanih putovanja ka Makedoniji iz svih stranih zemalja.

Predstavnici opštine Ohrid su rekli da poslednja događanja u Kumanovu neće uticati na turizamm u Ohridu.

"Bezbednosno stanje u čitavom području je dobro i nema elemenata koji ukazuju na narušavanje javnog reda i mira", rekao je portparol SVR Ohrid Stefan Dimoski.

Asim Memedović vlasnik "Fibula er travela" je rekao da nema većih otkazivanja, ali da se oseća opreznost.

Prema najnovijim statističkim podacima, u prva tri meseca ove godine, broj domaćih turista je smanjen za 13,5 odsto, a stranih povećan za osam procenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи