Život se vraća u Kumanovo

Meštani kumanovskog naselja Divo vraćaju se u svoje kuće. Bar one koje nisu potpuno urušene. Privremeno su se 62 porodice odselile kod rođaka i prijatelja. Procena štete je počela i trajaće pet dana. Prema prvim procenama, oštećeno je 25 kuća.

Na stepeništu čaure, u dvorištu delovi ručnih bombi, prozori razbijeni. Barija Misini je sa ćerkom u prizemlju kuće slušala celodnevni okršaj makedonskih snaga bezbednosti sa teroristima koji su uporište potražili u susednoj kući.

"Kuršumi, sve je bilo gadno, sada sam i dalje tu, kuda ću, ko će me primiti?", kaže Barija Misini.

U naselju žive Albanci, Makedonci, Srbi. Vraćaju se u svoje kuće, neki i dalje noć provode van svojih domova.

"Vraćaju se ljudi, i ja sam kod sina noćio, preko dana dođem ovamo", kaže meštanin Andrija Stojanović.

Nedžat Abdulahu priča kako, kada je počelo uveče da se puca, nisu mogli ni u podrum da odu, već su se sklanjali između soba, njih četvoro na jednom metru kvadratnom.

Marjan Demiševski kaže da se pozdravlja sa komšijama – da su živi i zdravi, a štetu će, kako dodaje, nadoknaditi.

Iz naselja su tokom vikenda kod rođaka i prijatelja otišle 62 porodice.

Komisija za procenu štete je od danas na terenu u naselju Divo, oni će narednih dana proveravati štetu na svakoj od tih kuća.

Prema prvim podacima oštećeno je 25 kuća. Porodice će dobiti po 1.600 evra za privremeni smeštaj ili početak rekonstrukcije, a država će finansirati obnovu.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski kaže da je ovaj urbani terorizam, koji je trajao 30 sati, ostavio veliki trag na njih i građane. Prema njegovim rečima, i dalje postoje sumnje, strah i panika da se tako nešto ne ponovi.

Struje u naselju ima, popravljena je i fiksna telefonija, rade prodavnice i pijaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво